Žembovej hlásia každú návštevu susedia, Bekrovi už ukradli i akvárium

Leto, ktoré trávime pri vode a na dovolenkách - to je čas, ktorý láka do našich opustených príbytkov zlodejov. Aké skúsenosti s nimi majú známe tváre? A čo radia pri zabezpečení domu?

25.06.2009 05:10
Natália Žembová Foto:
Moderátorka Natália Žembová.
debata

Natália Žembová, moderátorka
Dom máme zabezpečený alarmom a bývame v lokalite, kde je veľmi veľa domov a stoja blízo pri sebe. Susedia vedia o všetkom a majú prehľad o každej návšteve. Keď sa u nás niekto zastaví a nie sme doma, už nám telefonujú, kto tu bol. Takže keď vám niekto vidí až do kuchyne, má to aj svoje výhody. Vďaka tomu našťastie skúsenosť so zlodejmi nemáme. Ale vo veľkom meste, kde panuje anonymita, by to bolo zložitejšie.

Jaroslav Buček, moderátor
Ja verím bezpečnostným dverám, takže v Bratislave mám ako poistku pred zlodejmi bezpečnostné dvere a v rodičovskom dome máme bezpečnostného psa. Max vyzerá mierumilovne a je priateľský, ale je aj dostatočne veľký a dostatočne múdry. Svoje teritórium si ustráži tak, že aj zlodeji majú pred ním rešpekt, o tom sme sa už presvedčili. Je zvedavý a pri bráne je okamžite, len čo sa tam niekto zjaví. A vie rozoznať, koho má vítať a koho nie…Takže proti zlodejom radím v byte bezpečnostné dvere a do domu psa!

Dado Nagy, moderátor
Na otázku, či mám postený byt, by som už slovami Ostapa Bendera mohol povedať: „A nechceli by ste kľúč od bytu, kde skrývam peniaze?“ S bytovými zlodejmi mám zatiaľ len tie najlepšie skúsenosti. Úspešne sa nám vyhýbajú. A aké je najlepšie zabezpečenie bytu?To závisí od toho, čo v byte máte a ako si to ceníte. Máme dobré bezpečnostné dvere a kvalitný zámok. Pre profíka práca tak na dve minúty. Nuž ale neviem čo by pánovi zlodejovi v našom byte okrem kníh a starého počítača dokázalo urobiť radosť. Skúšam sa na to pozerať jeho očami, ale fakt tu nie je nič zaujímavé. Keby aspoň kávovar… Ten by celkom potešil mňa. Neznášam, keď si ľudia odo mňa „požičiavajú“ knihy. Tiež ich nikdy nevracajú, hoci každý tvrdí opak. Je veľa spôsobov, ako si zabezpečiť byt, od kamerového systému, rôznych detektorov a pripojenia na políciu. A, samozrejme, dobrých susedov. Ak človek má niečo cenné, dá sa to všelijako zabezpečiť.

Jaro Bekr, choreograf a tanečník
Byt mám celoročne poistený, takže táto starosť mi pred dovolenkou odpadá. Ak by to tak nebolo, určite by som o tom rozmýšľal. So zlodejmi skúsenosť mám, aj keď to asi neboli bytoví, ale "domčekoví“ zlodeji, keďže nám vykradli domček, ktorý máme v záhrade. Zobrali všetko vrátane prasknutého akvária! Najlepším zabezpečením bytu okrem pitbulla bude asi kvalitný zámok a dvere. To je základ, nadstavbou by bolo pripojenie na niektorú z esbéesiek.

debata chyba

+ Neriešte momentálne to čo riešiť netreba, odložte to na neskôr.
Aj keď sa vám niečo nechce dokončite to,...

+ Nehazardujte so svojim zdravím, hazardujete tak aj s ľuďmi okolo vás.
Neustále prekonávajte sami seba, naučíte...