Sexsymbol Kevin Costner oslavuje šesťdesiatku! Takto mu pribúdali roky

Costner začínal ako komparzista, svoje telo predviedol aj v ľahko erotických filmoch.

18.01.2015 12:00
Kevin Costner , Christine Baumgartner Foto: ,
Kevin Costner a jeho manželka Christine Baumgartner v Los Angeles počas udeľovania " Governors Awards" v novembri 2014.
debata

Nie je zvykom, aby sa režijný debut vydaril tak bombastickým spôsobom. Film Tanec s vlkmi, prvotina Kevina Costnera, ktorý v nedeľu 18. januára oslávuje šesťdesiatku, premenil v roku 1990 celkom 12 nominácií na sedem Oscarov, vrátane toho najcennejšieho a navyše získal štyri Zlaté glóbusy. Kolosálny úspech podmanivého príbehu, v ktorom si režisér i producent zahral aj hlavnú úlohu poručíka Johna Dunbara, Costner už viackrát nezopakoval.

Keď začal Costner pripravovať Tanec s vlkmi, mnohí si ťukali na čelo: málo dialógov, pomalé tempo, titulkovanie reči Siouxov. Výsledok potom ale všetkým na premiére vyrazil dych. „Film sme nakrútili za 16 miliónov a za sto dní,“ neváhal informovať kolegov. Skvelé dielo, ktoré uchvátilo svojou pravdivosťou a popisom stretu dvoch tak odlišných kultúr, sa stal zaslúžene svetovým kinohitom.

1992: Speváčka Whitney Houston na zábere z...
1994: Kevin Costner s prvou manželkou Cindy.
+101999: Premiéra filmu Odkaz vo fľaši

Kevin Michael Costner sa narodil 18. januára 1955 v Lynwoode v Kalifornii ako tretí syn. Jeho otec vykopával vodovodné potrubia a neskôr pracoval v telekomunikačnej firme, takže sa rodina – zasiahnutá úmrtím prostredného synčeka – stále sťahovala. Malý Kevin mal každú chvíľu iných kamarátov. Zakotvil až na strednej škole, kedy sa nadchol pre basketbal a baseball. Po univerzitnom štúdiu marketingu prekvapil svoje okolie prianím stať sa hercom.

Začínal ako komparzista, svoje telo predviedol aj v ľahko erotických filmoch. Na strieborné plátno ale nevstúpil veľmi šťastne, pretože jeho epizódne roličky zo začiatku osemdesiatych rokov boli hneď z troch filmov vystrihnuté. Zlomom bol klasický western Silverado a jeho úloha Jakea, vďaka ktorému sa dostal do retro filmu Briana De Palmu Nepodplatiteľní (1987). Potom nasledovali dve dielka o baseballe, Durhamskí býci a Ihrisko snov, ktoré mu dali punc krásavca.

Začiatkom deväťdesiatych rokov bol Costner na vrchole. Umiestnil sa medzi päťdesiatkou najkrajších ľudí sveta a žal slávu ako Robin Hood (1991), náročnejšiu rolu predviedol v dráme JFK, prijal ponuku pop-divy Whitney Houston na účasť v Osobnom strážcovi (1992) a hral v snímke Wyatt Earp (1994). „Western môže v najlepších momentoch dosiahnuť shakespearovskej intenzity. Odjakživa som si predstavoval, aké by to bolo, keby som žil na Divokom západe.“ uviedol Costner.

V neskorších rokoch sa mu už na plátne tak nedarilo. Katastrofický film Vodný svet mal rozpočet neuveriteľných štvrť miliardy dolárov a skončil sa debaklom. Muža, ktorý fandí anglickému Arsenalu, to mohlo mrzieť o to viac, že kvôli natáčaniu prepustil v úspešnom Air Force One úlohu prezidenta Harrisonovi Fordovi. Zahral si aspoň vo filmoch Zelený svet, Odkaz vo fľaši, Hra snov, Trinásť dní alebo Na krídlach vážky. Naposledy ho diváci mohli vidieť v snímkach Jack Ryan: V utajení alebo v americko-francúzskom akčnom thrilleri 3 dni na zabitie. V roku 2013 dostal vo Francúzsku čestného Cézara.

Jeho celoživotnou láskou je hudba. Od malička sa učil hrať na klavír a ako dieťa spieval v chrámovom zbore. Svoju prvú hudobnú skupinu založil v 80. rokoch so svojím dlhoročným priateľom Johnom Coinmaneom a basgitaristom Blairom Forwardovom pod názvom Roving Boy. Po dlhšej prestávke sa trojica opäť zišla, aby vznikla formácia Modern West. Ku kapele sa neskôr pridali ďalší hudobníci a v novembri 2008 im vyšiel debutový album Untold Truths. Neskôr nasledovali ďalšie dve dosky Turn It On (2010) a From Where I Stand (2011), ktoré si získali svojich fanúšikov zmesou rocku a country.

Costner je známy tiež svojou slabosťou pre ženy. Medzi jeho milenky údajne patrila napríklad manželka bývalého francúzskeho prezidenta Carla Bruni-Sarkozy. Jeho prvé manželstvo s bývalou spolužiačkou Cindy Silvo sa skončilo v roku 1994 rozvodom. Pár má spolu tri deti a Costner je tiež otcom nemanželského syna Liama, ktorého má z krátkeho vzťahu s dedičkou tímu amerického futbalu Pittsburgh Steelers, Bridget Rooney.

V septembri 2004 sa oženil s modelkou a stylistkou Christine Baumgartner. S ňou má ďalšie tri deti, najmladšia dcéra Grace Every sa narodila v júni 2010.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmy #šesťdesiatka #roky #Kevin Costner

+ Je ten najsprávnejší čas naučiť sa ovládať sa, skúšajte to každý deň.
Premýšľajte strategicky o svojej kariére,...

+ Nezabúdajte na ovocie a zeleninu, vaše telo ich teraz potrebuje.
Nebuďte doma lenivý, pracujte tak, ako by ste...