Angelina Jolie navštívila utečencov v Turecku, odsúdila explóziu utrpenia

Za "explóziu ľudského utrpenia" označila v sobotu americká herečka a režisérka Angelina Jolie narastajúcu celosvetovú utečeneckú krízu.

21.06.2015 13:52
Angelina Jolie Foto: ,
Herečka Angelina Jolie, špeciálna vyslankyňa Úradu vysokého komisára pre utečencov, navštívili utečenecký tábor v Turecku neďaleko mesta Mardin.
debata (4)

Medzinárodné spoločenstvo sa jej príčinám odmieta postaviť tvárou v tvár, vyhlásila hollywoodska hviezda pri príležitosti návštevy utečeneckého tábora na juhovýchode Turecka.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) tento týždeň oznámil, že počet utečencov vo svete vlani vzrástol na rekordných 59,5 milióna. Najviac utečencov, ktorí opustili domov kvôli konfliktom, pochádza zo Sýrie. Veľa ich zamierilo práve do susedného Turecka, ktoré teraz poskytuje útočisko 1,8 milióna sýrskych utečencov.

Herečka Angelina Jolie (vľavo) aj s dcérou... Foto: SITA/AP
Angelina Jolie (vľavo) aj s dcérou Shiloh Herečka Angelina Jolie (vľavo) aj s dcérou Shiloh navštívili turecké mesto Mardin, v ktorom sa nachádza jeden z veľkých utečeneckých táborov.

Jolie, ktorá je od roku 2012 zvláštnou vyslankyňou Vysokého komisariátu OSN pre utečencov, varovala, že Sýrčanom a Iračanom, ktorých boje vyhnali z domovov, začínajú chýbať miesta, kde by našli bezpečný úkryt. Štátom susediacim s oboma krajinami totiž začínajú dochádzať kapacity.

„Je ťažké poukázať na jediný prípad, kde sa ako medzinárodné spoločenstvo vážne zaoberáme príčinami migrácie utečencov,“ uviedla podľa agentúry Reuters Jolie v deň, ktorý OSN vyhlásila za Svetový deň utečencov.

Od roku 2011, kedy konflikt v Sýrii prepukol, zavítala Jolie do Turecka už trikrát. V rámci svojej najnovšej návštevy sa stretla s vysokým komisárom OSN pre utečencov Antóniom Guterresom a tureckým prezidentom Tayyipom Erdoganom neďaleko sýrskej hranice, a v neďalekom tábore potom navštívila utečencov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #Angelina Jolie #Turecko #utečenci #utečenecký tábor #odsúdenie

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...