Neúnavný hitmaker Michal David a jeho Bláznivá noc

Je ako nezastaviteľný stroj na hity. Na konte má desiatky skladieb, ktoré majú svoje stále miesto v rozhlasovom éteri.

18.07.2015 00:00
ZAK Michal David Foto:
Spevák, producent a porotca Michal David.
debata

Z jeho dielne vyšli nesmrteľné skladby ako Nenapovídej, Non stop, Děti ráje či Discopříběh. Obľúbený spevák Michal David oslávil 14. júla 55 rokov.

Jeho hudobná kariéra odštartovala v bigbítovej kapele, keď mal Michal David len 14 rokov. Hrával vtedy ešte pod jeho vlastným menom Vladimír Štancl spolu s českým hudobníkom Alešom Brichtom. Do pokojného života talentovaného džezového hudobníka však vstúpil Pavel Trnavský, bubeník skupiny Kroky a priateľ Jany Kratochvílovej, ktorý vtedy hľadal „klávesistu“. Pre osemnásťročného Michala Davida bola vtedy príležitosť hrať po boku Jany Kratochvílovej neodolateľnou ponukou a bránou do šoubiznisu. „Džezová skupina išla bokom. Začal som sa hudbe venovať profesionálne. Džez bol koníček a ja som sa chcel hudbou živiť. Preto som musel nastúpiť do profesionálnej skupiny, dostať kvalifikačnú triedu v Pražskom kultúrnom stredisku,“ spomína na svoje začiatky v rozhovore pre Pravdu Michal David, ktorý si za 70 korún požičal svoje prvé klávesy.

Pesnička Chtěl bych žít tak, jak se má a víťazstvo, dnes už jedného z najznámejších Davidových hitov, aj Nenapovídej, na festivale Intertalent priniesli hudobníkovi veľký úspech a strhli naňho pozornosť. Svoj prvý sólový album vydal v roku 1982, keď mal len dvadsaťdva rokov, a hudobný debut závratne naštartoval jeho kariéru. Potom to už išlo rýchlo. Skladby Líbezná, My máme prima rodiče či Céčka získali spevákovi množstvo fanúšikov, a tak sa zrodila legenda československej populárnej hudby. Populárny spevák vypredával na koncertoch športové haly, keď sa dostal na vrchol. A drží sa tam už tri desaťročia.

V deväťdesiatych rokoch sa začal venovať skladaniu hudby pre muzikály. Jeho prvým muzikálom bola Princezna Zmrzlina v roku 1999. Veľký úspech na divadelných doskách mu priniesol v roku 2002 muzikál Kleopatra. Titulná skladba Teď královnou jsem já v podaní speváčok Ilony Csákovej, Báry Basikovej a Moniky Absolonovej bodovala v hitparádach rádií po dlhý čas. Dosiaľ videlo Kleopatru už vyše milióna divákov a v repertoári sa drží s prestávkami už viac ako desať rokov.

Koučovia so svojimi vyradenými spevákmi -...
Spevák, producent a porotca Michal David.
+4Český spevák Michal David.

Oslavu svojich 55. narodenín sa rozhodol poňať Michal David opäť vo veľkom štýle. Okrem toho, že usporiadal pre svojich fanúšikov narodeninový koncert Bláznivá noc, ktorý sa konal 19. júna v Prahe a vystúpil na ňom aj Dj Bobo, dal si v Českej mincovni vyraziť podľa svojho vlastného návrhu zlaté a strieborné medailóny v tvare klavíra, pričom každý medailón obsahuje podpis Michala Davida a motív jeho hitu Pár přátel stačí mít. Prvým majiteľom zlatej mince je práve Dj Bobo.

3× Michal David

  • jeho prvý honorár bol 140 korún
  • predkovia Michala Davida boli cirkusanti
  • dokáže predpovedať budúcnosť vykladaním z kariet

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #narodeniny #Michal David #Bláznivá noc

+ Zdolajte svoje vlastné nedostatky a budete sami na seba právom pyšný.
Uprednostňujte úlohy a financie na...

+ Po práci si oddýchnite, máte nárok na prestávku navyše.
Opatrné hospodárenie s časom a peniazmi sa oplatí....