Valentová hrá v horore ničivých vzťahov. A s okom v stene...

Slovenská herečka Soňa Valentová a český herec Karel Roden si zahrali hlavné postavy v novom česko-slovenskom trilleri Miloša Kohouta Oko v stene.

13.11.2009 09:46
Katarína Hasprová a Soňa Valentová  -... Foto:
Herečka Soňa Valentová (vpravo) s dcérou Katarínou Hasprovou. Vo filme Oko v stene sa objaví aj ona, zahrá sa miniroličku Valentovej zamlada.
debata

Príbeh podľa predlohy spisovateľky Ivy Hercíkovej, ktorý mal pôvodne točiť Alfred Hitchcock, sa v českých kinách bude premietať od 3. decembra. „Herecké obsadenie je nepočetné. Chceli sme tiež, aby herci boli neopozeraní,“ uviedol po štvrtkovej novinárskej projekcii Kohout. Pripomenul, že Roden, ktorý ako jeden z mála českých hercov účinkuje za hranicami, sa v českých filmoch nebojavuje často. Veľkú radosť mali tvorcovia aj z účasti hollywoodského herce Jürgena Prochnowa, v ďalšej ženskej úlohe sa objavila nemecká herečka Catherine Flemmingová.

Príbeh sa odvíja okolo mileneckej dvojice, ktorá vstupuje do opusteného domu. Pri prehliadke sa ocitnú v kúpeľni, kde je len malé okienko a jedny dvere. Tie sa odrazu zatvoria a škárou v stene ich pozoruje oko. Dramatický vývoj má zároveň vzťah starnúceho manželského páru.

„Nie je to horor ako taký. Nelietajú tam žiadni Hitchockovi vtáci. Je tam ale napätie vzťahov. To je dôležité. Vzťahy sú mnohokrát veľmi napäté a ničivé. Keď sa ale podarí, aby sa nad tým ľudia zamysleli, potom bude mať tento film opodstatnenie,“ povedala Valentová, ktorá si rada zahrala vo filme českého režiséra.

„Upútalo ma napätie filmu. Majster ako Hitchcock by si tento scenár len tak nevybral, bol to úžasný krok Ivy Hercíkovej, že sa vrátila do Česka,“ zdôraznila Valentová, ktorá si pochvaľovala spoluprácu s Prochnowom. „Trochu som sa obávala, že mojím partnerom bude hollywoodska hviezda. Veľmi dobre sme si však rozumeli. Cítili sme, že dobré herectvo je medzinárodné,“ uviedla.

Zároveň priznala, že za prácou s českými tvorcami je jej smutno. „Aj keď sme rozdelení, treba si uvedomiť, že sme mnoho rokov žili spolu a nie je dôvod, aby sme nespolupracovali. Je to ako v manželstve, veľakrát sa rozídu a potom si chýbajú,“ poznamenala.

Film, ktorý vznikal tri roky, bol nakrútený v angličtine a česká verzia bola nadabovaná. Za kamerou stál Vladimír Smutný. Získať práva na film, ktorý od Ivy Hercíkovej pred rokmi kúpilo hollywoodske štúdio Universal Pictures pre Hitchcocka, nebolo podľa režiséra jednoduché. Majster hororu a autor filmov ako Psycho alebo Vertigo sa k práci na tejto snímke nedostal. Pokusy ďalších režisérov však boli dlho márne.

debata chyba

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...