Anka Šišková: Česi si vedia viac uctiť umelcov

Pendluje medzi Bratislavou a Prahou. Stíha deliť svoj čas medzi divadlo, film i televízne seriály. Okrem toho sa venuje aj pomoci druhým v spolupráci so združením Liga za duševné zdravie. Herečka Anka Šišková (49) má mnoho tvárí.

11.12.2009 05:00 , aktualizované: 05:02
Jiří Chlumský a Anka Šišková Foto:
Herečka Anka Šišková s partnerom - českým režisérom Jiřím Chlumským.
debata

Pôsobí ako bežný človek, keď sa však postaví na divadelné dosky alebo pred kameru, hneď sa mení na niekoho úplne iného. Raz je žena spisovateľa Tolstého s trinástimi deťmi, inokedy moderná Barbara v predstavení Perfect days v Divadle Aréna, potom sa zhostí úlohy matky vo filme Malé oslavy, kde po jej boku hrá vlastná dcéra Tereza.

„Mám rada, keď sa s postavami môžem stotožniť. Vyjadrím aj svoje city a názory a tiež nájdem niečo spoločné so sebou,“ povedala herečka. „Ale potom mám rada aj postavy, ktoré sú odo mňa úplne odlišné a trošku komediálne. Pri tom sa zabávam, to tiež potrebujem. Ale nerada by som hrala iba jeden typ, je zábavnejšie mať rôzne druhy postáv.“

Bratislava či Praha, domov je v Európe
Začínala v Divadle Jonáša Záborského v Prešove, v rokoch 1981 až 1992 pôsobila v Trnavskom divadle. Odtiaľ sa presunula do divadla Astorka Korzo 90. Hosťuje aj v Prahe v Švandovom divadle. Zahrala si v známom filme Musíme si pomáhať, ktorý bol nominovaný na Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov. V roku 2000 zaň získala Českého leva za najlepší ženský výkon v hlavnej úlohe. O rok na to jej pribudlo divadelné ocenenie Dosky za postavu Celie v inscenácii Večierok v Astorke. O dva roky získala cenu Dosky opäť.

„Viac som teraz aj na Slovensku, takže môžem porovnať, ako ma vnímajú diváci,“ povedala herečka pred štyrmi mesiacmi pre Pravdu. „Aj u nás, aj v Česku sú ľudia, ktorí si umelcov vážia a sú milí. Podávajú mi ruku, prejavujú náklonnosť, usmievajú sa. A sú aj ľudia, ktorí majú hlúpe poznámky. Celkovo však asi platí, že Česi si vedia viac uctiť umelcov. Aspoň ja to tak pociťujem,“ vyjadrila sa.

Za riekou Moravou žije jej mladšia dcéra Tereza, ktorá študuje na Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení v Prahe. „Prajem jej, aby to zvládla. Je šikovná a zatiaľ sa jej darí. Uvidíme, čo bude ďalej. Rozprávame sa a veci spolu rozoberáme. Keď ja niečo robím, ona mi k tomu niečo povie a opačne,“ povedala o vzťahu s Terezou.

Staršia dcéra Dorota zase často cestuje do Nepálu. „Práve som sa po mesiaci vrátila z Nepálu. Bola som si liečiť chrbát na ajurvédskej klinike. Som taká šťastná, že som doma. A je jedno, či som v Prahe, či v Bratislave. Nepál je iný svet. Domov mám tu, v Európe,“ dodala s úsmevom.

S postavami sa treba pobiť
Na domovskej scéne v Divadle Astorka Korzo 90 hrala vo viacerých hrách. Stvárnila Soňu v predstavení Ujo Váňa alebo si zahrala Janku v Skrotení zlej ženy. Momentálne hrá manželku spisovateľa Leva Nikolajeviča Tolstého v hre Tolstoj a peniaze. „Postava manželky Tolstého bola dosť ťažká, ale veľmi rada ju hrám. Keď sa mi nejaká postava nezdá pre mňa vhodná, tak ju nezoberiem. Už sa stalo veľa ráz, že som odmietla divadelné úlohy,“ vysvetlila. Postavu Sofie alternuje so Szidi Tobias.

„Veľmi rada som hrala v Čechovovom Ujovi Váňovi Soňu. To bola veľmi pekná vnútorná výpoveď, vlastne aj moja,“ vyjadrila sa Šišková. Rada má však viacero postáv, ktoré stvárnila. Jej srdcu sú blízke vraj tie, ktoré hrá dlhšie a v dobrých a úspešných predstaveniach.

„Mám rada všetky postavy. Rada som hrala aj letušku Annu v seriáli Letisko, ktorý sme pre Primu nakrúcali takmer rok. Bol tam veľmi dobrý kolektív a myslím si, že aj postava mi celkom sedela. Samozrejme, keď sa vydarí film, to je najväčšia radosť.“ Útla herečka tvrdí, že ak sa do nejakej úlohy pustí, určite ju dokončí. „Keď už sa na niečo dám, tak sa s tým musím nejako pobiť a zvládnuť to.“

Herečka Anka Šišková bude hlavnou hrdinkou...
Anka Šišková a Roman Luknár si mali čo povedať...
+6Herečky Monika Hilmerová (vľavo) a Anka Šišková.
debata chyba

+ Nepite, v ničom vám to neprospeje, pozor aby nebolo príliš neskoro.
Vaše finančné ciele sú na dosah, pokračujte...

+ Vyvážená strava a hydratácia sú základmi šťastného života.
Budovanie profesijných vzťahov vás posunie vpred,...