Copperfield má šesťdesiat: Kúzla, milióny, Schiffer aj obvinenie zo znásilnenia

Umenie kúzel a mágie vrátil na výslnie šoubiznisu a urobil z neho veľkolepú šou.

16.09.2016 16:00
debata

Vystúpenia Davida Copperfielda, pri ktorých zdanlivo mizli rozmerné objekty či diváci z publika, dokážu vypredať nielen divadelné sály, ale aj veľké športové haly. Muž s uhrančivým pohľadom, jeden z najznámejších iluzionistou sveta, americký kúzelník a mág Copperfield, oslavuje v piatok šesťdesiate narodeniny.

David Copperfield a Claudia Schiffer v roku 1997. Foto: SHUTTERSTOCK
shutterstock 93662161 David Copperfield a Claudia Schiffer v roku 1997.

„Snažím sa pri svojej práci vychádzať z toho, o čom ľudia naozaj snívajú. Určite to nie je o vyťahovaní králikov z klobúka. Na ľudí zapôsobí, keď zhmotníme ich vlastné sny, o ktorých sa domnievajú, že sú neuskutočniteľné,“ povedal Copperfield. Jeden z najlepšie platených umelcov pripravuje svoje vystúpenia s najväčšou starostlivosťou. Triky vymýšľa sám, na technickej príprave jeho šou sa ale podieľa tím niekoľkých desiatok ľudí.

Princípy Copperfieldových trikov či optických hier sú odborníkom viac-menej známe, mág im však dokáže dať novú, lákavejšiu podobu. Neprekonateľný je aj v komunikácii s divákmi, ktorých vťahuje do deja. Najväčšiu pozornosť Copperfieldovi priniesli triky s miznutím predmetov – zmiznúť nechal lietadlo, vagón Orient-Expressu či Sochu slobody.
 David Copperfield a Claudia Schiffer v roku 1997.
 David Copperfield pred Brandenburskou bránou v...
+3 David Copperfield počas šou "An Intimate...
Potomok ruských emigrantov, vlastným menom David Seth Kotkina, sa narodil 16. septembra 1956 v mestečku Metuchen v americkom štáte New Jersey. Ako desaťročný začal vystupovať, najprv ako malý čarodejník na narodeninových oslavách svojich kamarátov. Ako dvanásťročný sa stal najmladším členom Asociácie amerických kúzelníkov. O štyri roky neskôr už Copperfield učil mágiu na univerzite v New Yorku. „Bol som strašne nervózny,“ spomínal na svoje začiatky.

S menom po slávnom hrdinovi Dickensovho románu vystupoval prvýkrát v chicagskom muzikáli The Magic Man. Do širšieho povedomia ho v polovici 70. rokov dostala televíznna šou na stanici CBS a potom jeho netradičné kúsky v priamom televíznom prenose.

Kúzelník, ktorého ročné príjmy v roku 2015 podľa časopisu Forbes dosiahli 63 miliónov dolárov, získal za svoju prácu množstvo ocenení. Má 21 televíznych cien Emmy, francúzska vláda ho vymenovala rytierom Rádu umenia a literatúry, ako prvý iluzionista v histórii sa pýši hviezdou na preslávenom hollywoodskom chodníku slávy.

Preslávil ho aj vzťah s nemeckou topmodelkou Claudiou Schifferovou, ktorý trval v rokoch 1994–1999, pár bol dokonca zasnúbený. K svadbe však nedošlo. Blond Nemka sa po boku iluzionistu objavovala na mhohých spoločenských udalostiach, dokonca vystupovala aj v jeho šou. Objavila sa taktiež v dokumentárnom fime o Coperfieldovi. Vzťah sa rozpadol pre extrémnu pracovnú vyťaženosť oboch partnerov, aspoň tak znelo oficiálne vyhlásenie snúbencov.

Chloe Gosselin je už osem rokov priateľkou... Foto: SHUTTERSTOCK
Copperfield Chloe Gosselin je už osem rokov priateľkou Davida Copperfielda.

Aktuálne stojí po jeho boku francúzska modelka a dizajnérka Chloe Gosselin, ktorá je od iluzionistu mladšia o 30 rokov. Pár tvoria osem rokov a majú spoločnú dcéru Sky, ktorá prišla na svet v roku 2010. V roku 2014 sa zasnúbili, populárny kúzelník to prezradil počas rozhovoru pre magazín Hello!, keď rozprával o vzťahu s bývalou snúbenicou Claudiou Schifferovou. „Oh, to bolo už veľmi dávno. Teraz som zasnúbený a rozumom aj srdcom oddaný vzťahu s Chloe,“ povedal.

Život aj kariéru iluzionistu pred časom skomplikovala nepríjemná aféra. Istá Lacey Carroll, modelka, čašníčka a niekdajšia účastníčka súťaže Miss Washington, ho obvinila, že ju v roku 2007 vylákal na svoj ostrov na Bahamách a tam ju znásilnil. Federálna bezpečnostná služba kauzu vyšetrovala, ale obvinenia neboli vznesené. Copperfield ústami svojich právnikov obvinenie nazval „jednoduchým vydieračstvom“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #David Copperfield #šesťdesiat #iluzionista

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...