Horehronie sme neukradli, vraví autor. A z klebiet obvinili Lancošovú

Pesnička Horehronie zvíťazila v sobotu v autorskej hudobnej súťaži Eurosong. Jej triumf však poznačili aj medializované informácie o tom, že hudobný motív by mohol byť ukradnutý. Priniesli ich týždenník Plus 7 dní a denník Plus 1 deň.

03.03.2010 14:25 , aktualizované: 15:26
Martin Kavulič a Kristina Foto:
Autor hudby k skladbe Horehronie Martin Kavulič so speváčkou Kristinou.
debata

Autorský tím okolo speváčky Kristiny spoločne s jej manažérom Braňom Jančichom zvolali na stredu tlačovú konferenciu, na ktorej plánovali vniesť do veci jasno a obhájiť autorstvo skladby, ktorú v spomenutých médiách porovnávali s macedónskou ľudovou skladbou Oj,devojče v podaní speváka Tošeho Proeskiho. Podobnosť refrénov piesní pre týždenník potvrdila odborníčka, docentka z katedry hudobnej vedy Filozofickej fakulty Univerzity Komenského Yvetta Kajanová. „Ide o totožnú základnú melódiu a harmonický pôdorys,“ povedala muzikologička, ktorá prednáša históriu jazzu, rocku a populárnej hudby.

S jej tvrdením však autori nesúhlasia. Predložili posudky od hudobného teoretika Oskara Lehotského a dirigenta Antona Popoviča, ktoré popierajú klebety o plagiátorstve.

Autor hudby Martin Kavulič vylúčil, že by sa pri písaní piesne Horehronie inšpiroval macedónskou ľudovou skladbou. „Pesnička vznikla asi za hodinku v jedno augustové poobedie. Toľko prešlo od momentu, ako mi Kamil Peteraj poslal text, do chvíle, keď sme vytvorili hudobný motív,“ uviedol Kavulič.

„Speváka Tošeho Proeskiho som nepoznal a nemal som šajnu, že existuje pesnička Oj, devojče. V dnešnej dobe sa síce dá nájsť na internete všeličo za veľmi rýchlu dobu, ale žeby som išiel cielene po balkánskych ľudovkách, k tomu nemám vzťah. Skôr ma zaujíma pop,“ vysvetlil. Priznal, že čiastočná inšpirácia mohla pochádzať z jeho niekdajšej spolupráce so spevákom Lobom. „On je Arab z Jordánska a spolu sme robili dva úspešné projekty, takže hudobné motívy, orientálno-popové, ma mohli ovplyvniť,“ vysvetlil.

Manažér speváčky Braňo Jančich naznačil aj to, odkiaľ pochádzajú informácie o vykrádaní. „Viem, že naša bývalá kamarátka Lucia Lancošová vypisovala anonymne v angličtine na rozličných fórach a na Youtube, že sme ukradli pesničku,“ uviedol manažér Kristiny Jančich. „Dobre si to meno zapamätajte. Lucia Lancošová,“ zdupľoval ešte jeho slová Kamil Peteraj. Divákom programov Slovensko má talent či Česko Slovenská Superstar však bude meno určite známe. Lancošová v oboch programoch účinkovala ako súťažiaca.

Lucia Lancošová vraj mala šíriť reči o tom, že...
Lucia Lancošová Lucia Lancošová vraj mala šíriť reči o tom, že skladba Horehronie je ukradnutá.

Pravda.sk sa s Lancošovou skontaktovala. „Viem, o čom chcete so mnou hovoriť a rovno vám poviem, že sa vyjadrím až zajtra (pozn. red.: t.j. vo štvrtok),“ zareagovala. „Naj­prv chcem zistiť, čo všetko sa o mne na tej tlačovej konferencii porozprávalo a potom budem reagovať,“ uviedla pre Pravda.sk mladá speváčka. Svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že má skúsenosti s prekrúcaním slov. „Ak by som niečo teraz narýchlo povedala, mohlo by sa to otočiť proti mne,“ uviedla.

Pieseň pritom zatiaľ nikto oficiálne nenapadol z plagiátorstva. Autori však tvrdia, že ak by sa tak stalo, dokážu sa ubrániť. „Táto skladba nie je plagiát a my si to obhájime,“ vyhlásil textár Peteraj.

Na skúmanie pôvodu skladby súdom napokon predsa asi dôjde. Autori totiž majú v pláne zažalovať týždenník Plus 7 dní. Jančich uviedol, že budú žiadať aj nemajetkovú ujmu. Viac podrobností k žalobe neuviedol. „To sa dozviete neskôr,“ odpovedal vyhýbavo na otázku ohľadom upresnenia detailov. Podľa vyjadrenia muzikológa Norberta Adamova, ktorého cituje ČTK, by však pred súdom mohli skončiť aj autori. „Plagiát nemusí byť otrockou kópiou. Môže tam ísť aj o niekoľko nôt, ktoré sú ukradnuté,“ podotkol pre tlačovú agentúru Adamov, ktorý prednáša právo duševného vlastníctva.

Skladby Oj Devojče a Horehronie

debata chyba

+ Počúvajte svoje telo, momentálne sa vám snaží niečo naznačiť.
Nie všetko vám vždy vyjde na prvý pokus, musíte si...

+ Aktívny životný štýl a správna strava vám pridajú energiu.
Zmeňte postoj k práci, v opačnom prípade to za chvíľu...