Miláčik žien oslavuje! Legolas či Will Turner, verili ste, že už má 40?

Patrí k najžiadanejším hercom súčasnosti. Vo svete strieborného plátna prerazil rolou elfa Legolasa v Pánovi prsteňov a Hobitovi alebo ako Will Turner z Pirátov v Karibiku. Predstaviteľ filmových slušňákov, britský herec Orlando Bloom, sa narodil 13. januára 1977.

13.01.2017 12:30
Herec Orlando Bloom na archívnom zábere. Foto: ,
Herec Orlando Bloom na archívnom zábere.
debata

Preslávil sa síce kladnými rolami, ale jeho snom je zahrať si aj nejakého poriadneho zloducha. „Neposlušní chlapci si život viac užívajú,“ povedal v jednom rozhovore tento britský krásavec.

Na začiatku Bloomovej hviezdnej filmovej kariéry stálo sfilmovanie románu J. R. R. Tolkiena Pán prsteňov. Bloom sa pôvodne uchádzal o rolu Faramira, ale režisér Peter Jackson mu ponúkol jednu z hlavných postáv – elfa Legolasa. Z oscarovej smršti, ktorá sa v roku 2004 zniesla na záverečný diel trilógie, vyšiel síce Bloom naprázdno, ale rola Legolasa mu zaistila rôzne iné ocenenia a značnú popularitu u divákov, najmä u ich ženskej časti. Bola to nepochybne dostatočná satisfakcia za zlomeninu rebra, ktorú utrpel po páde z koňa pri natáčaní prvej časti filmu.

Herec Orlando Bloom na archívnom zábere.
Herec Orlando Bloom na vyhlásení Brit Awards.
+9Zľava: herec Orlando Bloom, režisér Peter...

Rok 2003 sa pre Orlanda Blooma niesol celkovo v znamení profesionálneho úspechu. Do premietacích sál sa totiž dostala tiež snímka Piráti z Karibiku – Prekliatie Čiernej perly. Trojica hlavných predstaviteľov filmu v zložení Bloom, Johnny Depp a Keira Knightley vzali kiná, samozrejme vrátane pokladní s tržbami, útokom. Finančný aj divácky úspech filmu viedol producentov k vytvoreniu série o pirátoch.

Nie vždy však platilo, že film s Bloomom rovná sa mimoriadny úspech. V roku 2004 sa objavil ako Paris v americkom veľkofilme Trója. Snímka s hviezdnym obsadením sa však predpokladaným kasovým trhákom nestala, a to najmä kvôli nižšiemu záujmu amerických divákov. Križiacka sága Ridleyho Scotta z roku 2005 Kráľovstvo nebeské, v ktorej Bloom stvárnil jednu z hlavných postáv, sa zase stretla s kritickou reakciou filmových recenzentov. Reputáciu si Bloom napravil znovu ako elf Legolas vo filmovej trilógii Hobit, ktorej posledný diel mal premiéru v roku 2014.

Orlando Jonathan Blanchard Bloom, ako znie jeho plné meno, sa narodil 13. januára 1977 v britskom Canterbury. Priezvisko získal po právnikovi a politickom aktivistovi juhoafrického pôvodu Harrym Bloomovi, o ktorom sa domnieval, že je jeho otec. Keď mal Orlando štyri roky, Harry Bloom zomrel a výchova Orlanda a jeho staršej sestry Samanthy zostala na matke a jej priateľovi Colinovi Stoneovi. Až po niekoľkých rokoch prezradila matka Orlandovi, že jeho biologickým otcom je práve Stone.

Po absolvovaní školy v rodnom Canterbury odišiel šestnásťročný Bloom do Londýna, kde sa začal venovať štúdiu herectva. Ako mnoho ďalších začínajúcich hercov, odbil si aj on svoje prvé skúsenosti s filmom pri natáčaní seriálov a drobnými úlohami vo filmoch. Za Bloomov debut býva niekedy označovaný až film Wilde z roku 1997. V biogra­fickej snímke o živote dramatika a spisovateľa Oscara Wilda si Bloom zahral vedľajšiu postavu homosexuálneho prostitúta. Krátko na to sa zapísal na hereckú školu Guildhall School of Music and Drama, kde sa okrem iného dočkal aj pomerne dôkladnej prípravy v zaobchádzaní s mečmi, nožmi a ďalšími zbraňami. Pre budúceho Legolasa to bola príprava na nezaplatenie.

Začínajúcu hereckú kariéru ale takmer prerušilo zranenie. V roku 1998 spadol Bloom z terasy a po páde z tretieho poschodia utrpel vážny úraz, ktorý ho takmer pripútal na invalidný vozík. Z následkov pádov sa však pomerne rýchlo spamätal a vrátil sa na javisko. Práve včas, aby si ho v roku 1999 všimol režisér Peter Jackson a ponúkol mu, ako sa vzápätí ukázalo, životnú šancu v trilógii Pán prsteňov.

Herec, ktorý trpí odmala dyslexiou, sa stal v roku 2009 vyslancom dobrej vôle UNICEF. V roku 2010 sa oženil s austrálskou supermodelkou Mirandou Kerr a o rok neskôr sa páru narodil syn Flynn. Manželstvo im však dlho nevydržalo, rozviedli sa koncom roka 2013. V súčasnej dobe Orlando plánuje svadbu s americkou speváčkou Katy Perry.

debata chyba
Viac na túto tému: #vek #jubileum #Orlando Bloom #štyridsať

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...