Tvár pod maskou, pokrivená postava: Fešáka Koleníka to baví

Televíznym divákom je známy najmä ako mafián zo seriálu Panelák, ktorý motá hlavy ženským hrdinkám. Ján Koleník však veľkú časť svojej hereckej práce sústreďuje na divadlo.

16.12.2010 05:55
Ján Koleník Foto:
Herec Ján Koleník.
debata

Člen Činohry Slovenského národného divadla (SND) najnovšie hosťuje v Divadle Aréna v novom titule Arzenik a staré dámy. „Je to veľmi dobre napísaná komédia, ktorá sa na Slovensku viackrát hrala,“ povedal Koleník, ktorého diváci uvidia v jemne morbídnej komédii z pera amerického autora Josepha Kesselringa deformovaného. Podľa vyjadrení herca aj to bol dôvod, prečo sa dal na úlohu obávaného zločinca Jonathana.

„Ja sa už pozerám na to, čo v divadle si vyskúšam nové, presvedčili ma argumenty, že budem zamaskovaný, budem sa môcť troška dorábať. A to ma baví, je to taká kreslená komédia, v ktorej majú aj herci radosť, že sa môžu trocha niekam posunúť,“ komentoval hru Koleník.

Na jeho grotesknej postave Jonathana má svoj podiel aj kostýmová výtvarníčka Marija Havran, s ktorou herec vymýšľal na kostýme prvky, aby sa nemusel kriviť. „Nehovorím, že tá postava musí byť krivá, ale baví ma hrať sa na niečo povýšené do karikatúry alebo grotesky, pre nás to bola zábava. Kostým má vypchávky na pleciach, ostatné som si dotvoril ja podsadením zadku.“

V predstavení, ktoré malo premiéru v utorok, si Koleník zahral spolu s Emilom Horváthom, Dušanom Jamrichom, Ľubošom Kostelným či Ivanom Letkom.

debata chyba

+ Ak chcete klamať, nepodarí sa vám to, oklamete jedine sami seba.
Malé finančné kroky teraz vytvoria budúce...

+ Každý na vás vidí, že niečo nie je v poriadku, je na čase urobiť zmenu.
Ak niečo neviete, spýtajte sa niekoho na...