Marilyn Monroe, najväčší sexidol

Ani 55 rokov po jej smrti niet slávnejšieho sexidolu filmového plátna.

05.08.2017 00:00
debata (5)

Marilyn Monroe zostáva legendou a jej život stále púta pozornosť. Aj preto, že okrem slávy v ňom bolo veľa utrpenia a bolesti.

Marilyn Monroe očami fotografa Miltona H. Greena. Foto: SITA/AP
Milton Greene Marilyn Monroe Marilyn Monroe očami fotografa Miltona H. Greena.

Marilyn Monroe si zahrala vo filmoch ako Páni majú radšej blondínky, Ako si uloviť milionára, Niekto to rád horúce či Mustangy. Voči jej hereckému talentu zaznievali všemožné výčitky, no rodáčka z Los Angeles, ktorej pravé meno znelo Norma Jeane Mortensonová, herectvo milovala. A vnímala ho ako veľkú výzvu, v rámci ktorej sa musí neprestajne zdokonaľovať.

Hviezda Marilyn Monroe. Foto: SITA/AP
Marilyn Monroe Hviezda Marilyn Monroe.

Väčšina životopiscov tejto slávnej ženy vníma ako určujúci moment pre celý život Marilyn Monroe jej nešťastné detstvo a ťažké dospievanie. Psychicky chorá matka zlyhávala v starostlivosti o dcéru v časoch, keď to najviac potrebovala. Marilyn, vtedy ešte ako Norma, skončila u tety a už ako pätnásťročná uzavrela prvé manželstvo. Psychické problémy a depresia sprevádzali pôvabnú hnedovlásku neprestajne a výsledkom bolo aj ukončenie manželstva rozvodom. S novonadobudnutou slobodou zamierila do Hollywoodu, kde sa presadila najprv ako modelka. Krok smerom k vytúženému filmu bol logický.

Herečka Marilyn Monroe sediac v limuzíne. Foto: SITA
Marilyn Monroe-Photo Gallery Herečka Marilyn Monroe sediac v limuzíne.

Mašinéria filmového kolosu neprehliadla ctižiadostivú krásku a v roku 1947 dostala Marilyn prvú zmluvu na päť filmov. Trvalo však celých päť rokov, kým sa naozaj presadila. Nasledoval priam raketový nástup a zároveň sa opäť objavili psychické problémy. Marilyn bojovala s neistotou, stále chcela byť čo najlepšia, z koncentrácie ju dokázal vyrušiť aj najmenší detail. Herečka začala navštevovať psychiatrov a jej maniere na filmovačkách dali producentom zabrať. V tom čase však už bola taká slávna, že ju štúdio 20th Century Fox nemohlo a nechcelo stratiť. Kým prvá zmluva jej zaručovala 125 dolárov týždenne, za film Niekto to rád horúce v roku 1959 už inkasovala 4 milióny dolárov, na tie časy neuveriteľne vysoký honorár.

Marilyn Monroe očami fotografa Miltona H. Greena.
MANHATTAN preslávila Marilyn Monroe.
+5Vydanie magazínu Playboy s nahou Marilyn Monroe...

Okolo Marilyn Monroe sa vždy točili muži a podľa biografií aj oni boli jej cestou do záhuby. Po manželstve zo skorej mladosti sa vydala ešte dvakrát – za športovca Joea DiMaggia a neskôr za dramatika Arthura Millera. Po rozvode s ním mala ľúbostný vzťah najprv s americkým prezidentom Johnom F. Kennedym, neskôr, od jari 1962, s jeho bratom, generálnym prokurátorom a ministrom spravodlivosti USA Robertom F. Kennedym. Práve pre spojenie s vysokopostavenými mužmi Ameriky sa už roky špekuluje o tom, že oficiálna samovražda herečky, ktorú našli mŕtvu 5. augusta 1962, bola vlastne vraždou. Nájsť pravdu sa však podarí len sotva. Rúško tajomstva tak ešte prispieva ku kultu, ktorý okolo slávnej blondínky funguje a dobre zarába aj 55 rokov po jej smrti.

Herečka Marilyn Monroe vo filme Páni majú... Foto: SITA
Marilyn Monroe Herečka Marilyn Monroe vo filme Páni majú radšej blondínky.

3 x Marilyn Monroe

  • Bozkávať ju bolo ako bozkávať Hitlera, uviedol herec Tony Curtis po nakrúcaní filmu Niekto to rád horúce. Dôvodom bolo množstvo opakovaní záberu, ktoré Marilyn žiadala.
  • V roku 1962 získala cenu World Film Favorite na ceremoniáli Zlatý glóbus.
  • Po smrti Marilyn sa zdvojnásobil počet samovrážd v Los Angeles.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Marillyn Monroe

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....