Jiří Macháček: Naša kolektívna pamäť je veľmi slabá

Český herec Jiří Macháček považuje Otta Bocka, ktorého stvárnil v novej česko-slovensko-poľskej dráme Dezertér, za optimistického nadšenca.

28.09.2017 00:00
Jiří Macháček Foto:
Herec Jiří Macháček.
debata

„Ja si myslím, že to je človek optimista, ktorý verí, že to, čo robí, má nejaký zmysel a napriek tomu, že sa im to napríklad nedarí a čelí prekážkam, tak znova zapne všetky sily a znova sa vracia do toho procesu tvorby nejakého projektu. Má zároveň rád svoju rodinu, v podstate všetko, čo robí, robí pre ňu a zároveň má tú rodinu spojenú so svojou firmou, takže medzi rodinou a prácou nevidí veľký rozdiel. Vo svojom kaderníckom salóne zamestnáva všetkých svojich príbuzných a ľudí vôkol a chce, aby ten svet bol pekný a prívetivý. Je to skrátka pozitívny človek,“ uviedol Macháček.

Otto je podľa neho postava prechádzajúca množstvom životných zvratov. „Vidíme ho na krivke nejakého vzostupu a vidíme ho, ako sa vracia z vojny a znovu buduje svoj podnik. Potom vidíme, ako sa ten podnik rozvíja a ako je tam Otto šťastný. A následne vidíme, ako o ten podnik prichádza, ako je zlomený a ako ho potom režim odsunie k ťažkej práci niekam do baní, odkiaľ sa ho rodina snaží zachrániť tým, že ho umiestnia do ústavu. Tých polôh a zvratov v jeho životnom príbehu je tam toľko, že keď si čítate ten scenár, vyzerá to, že je to niekoľko rôznych postáv. Ale v tom zložení je to len krásny mnohovrstevný príbeh jednej jedinej postavy,“ poznamenal 51-ročný rodák z Litoměříc.

Podľa známeho herca je zároveň dôležité pripomínať si prostredníctvom filmov historické súvislosti a jednotlivé kruté režimy, ktorými si Československo prešlo. „Možno veľa ľudí si bude hovoriť, prečo zase prichádzame s látkou z 50. rokov a prečo zase chceme hovoriť a vracať sa k tomu, že je tu hrozba nejakého totalitného alebo iného neľudského systému. Myslím si, že to je tým, že naša kolektívna pamäť je veľmi slabá. Veľmi skoro dokážeme zabudnúť na to, ako sa k nám správali politici nie len pred desiatimi či dvadsiatimi rokmi, ale aj na to, ako sa správali pred desiatimi mesiacmi. Ja si myslím, že tento dôvod k opakovaniu a návratu do histórie je veľmi dôležitý. Napriek tomu, že ten človek chce žiť šťastne a radostne a je jeho prirodzenou túžbou zabúdať na to, čo bolo škaredé a zlé. Tak to chceme, chceme byť predsa šťastní. Ale myslím si, že je dôležité vracať sa k tomu práve preto, aby sme mohli byť šťastní,“ uzavrel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jiří Macháček #dezertér

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...