Stanke miluje knihy odmalička, pracovný kalendár má nabitý

Slovenský herec Richard Stanke od útleho veku holdoval knihám a literatúre.

24.10.2017 08:25
Richard Stanke Foto:
Herec Richard Stanke.
debata (2)

„Ja som mal asi šťastie, ani neviem, ako to vlastne rodičia dosiahli, že som tú literatúru mal tak rád. Pre mňa boli knihy prirodzené, keďže technika ešte vtedy nejako nefungovala. Televízia tiež nebola nejaký veľký ťahač, takže literatúra, knihy a rozhlas boli pre mňa najpútavejšie. Človek si vďaka nim vytvoril ten svoj svet, do ktorého sa mohol popri školských povinnostiach vždy odobrať. Myslím si, že pre dieťa je to dodnes veľmi dôležité,“ uviedol v rozhovore.

Keď bol malý chlapec, najradšej čítal Osmijanka a Smelého zajka. Neskôr ho podľa vlastných slov zaujali aj Čenkovej deti, Hitchcockova Šepkajúca múmia a Traja pátrači a podľahol aj winnetouovkám. Na divadelných doskách, naopak, obľubuje klasiku. „Taký Čechov je výborný, ale aj Shakespeare, mám rád tie klasické dobré texty. Nie je to najjednoduchšia literatúra, ale myslím si, že je dôležité, aby si nimi človek prešiel. Veď život sám o sebe tiež nie je prechádzka ružovým sadom, takže by sme mali byť pripravení aj na ťažšie situácie,“ pousmial sa 50-ročný rodák zo Šale, ktorý v týchto dňoch naplno pracuje.

„Začala sa divadelná sezóna, takže teraz hrám všetky predstavenia z konca tej minulej, tam sme mali premiéru hry Rodáci a predtým hru Elity, s ktorou sme boli začiatkom októbra aj na zájazde v Prahe. A v novembri začíname skúšať Dostojevského hru Krotká, tá môže byť divákom známa aj z televízneho filmu s Magdou Vášáryovou a Ctiborom Filčíkom. No a popri tom točím ešte pre televíziu Markíza seriál Oteckovia, ktorý bude mať premiéru budúci rok,“ prezradil herec.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #divadlo #čítanie #umenie #Richard Stanke

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...