Takmer stále som sama, píše Greta Garbo v listoch, ktoré idú do dražby

Tridsaťšesť listov švédskej herečky Grety Garbo putuje do dražby. Odhaľujú osamelý život hollywoodskej hviezdy, ktorá si napriek svojej sláve nepripúšťala k telu médiá.

06.12.2017 00:00
Greta Garbo Foto:
Herečka Greta Garbo na zábere v nemom filme Láska.
debata

Jej život bol zahalený tajomstvom až do jej smrti v roku 1990, napísala agentúra BBC.

Listy jednej z najzáhadnejších filmových hviezd sa budú dražiť 12. decembra v londýnskej aukčnej sieni Sotheby. Herečka ich napísala v 30. a 40. rokoch a podľa BBC ukazujú, že bola osamelou ženou.

V sérii listov adresovaných blízkej priateľku vo Švédsku Garbo medzi rokmi 1940 a 1945 písala o svojej depresii a o tom, ako rada by vymenila život v Beverly Hills za švédsky vidiek. „Posledných niekoľko dní tu bolo šedivých a ja som veľa myslela na Tistad,“ napísala v spomienkach na zámok, ktorý navštevovala v lete.

Herečka tiež opisovala, že je „takmer vždy sama“ a priznala, že často hovorí sama so sebou. „Jazdím na pláž a chodím na prechádzky a to je vždy nádherné. Ale to je všetko,“ poznamenala v liste švédskej grófke Marte Wachtmeisterovej z roku 1939.

Garbo sa takisto podelila o svoje sklamanie zo zmien, ktoré tvorcovia urobili v zápletke filmu Žena dvoch tvárí, ktorý jej v roku 1941 priniesol poslednú veľkú rolu.

Garbo, ktorá hrala v 28 filmoch a ktorá bola známa ako „bohyňa“, si veľmi strážila súkromie. Odmietala poskytovať rozhovory aj autogramy, neodpovedala na listy fanúšikov. Po odchode do filmového dôchodku, teda v čase, keď nemala ani 40 rokov, sa presťahovala do New Yorku a žila do svojej smrti, do 84. rokoch sama v byte na Manhattane. Nikdy sa nevydala ani nemala deti.

Hodnota listov, ktoré uchovali priatelia herečky, sa odhaduje na 15 000 až 20 000 libier. V roku 2012 sa na aukcii predali osobné veci, vrátane oblečenia, šperkov a dokonca aj postele, v ktorej herečka spala, za viac než desaťnásobok odhadovanej ceny.

debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #listy #Greta Garbo

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...