Smutný štart roka, potom triumf! Miss Závodná spomína na rok 2017

Miss Slovensko 2017 Hanka Závodná sa na Vianoce teší z viacerých dôvodov, no asi najviac na oddych a skutočnosť, že ich strávi s rodinou.

24.12.2017 10:00
Miss Slovensko 2017 Hanka Závodná Foto: ,
Miss Slovensko 2017 Hanka Závodná.
debata

„Vianoce sú pre mňa najkrajšie sviatky z celého roka. Nie len ten hlavný, Štedrý deň, ale celý advent je pre mňa najkrajšie a najčarovnejšie obdobie. December je plný rodinných stretnutí, spoločného pečenia, hrania spoločenských hier, a pekných dlhých spoločných večerov pri sviečkach, preto toto obdobie tak milujem,” neubránila sa emóciám Závodná.

Každé Vianoce jej pripomínajú niečo iné, niečo špecifické. „Moja mamina rada rozpráva o Vianociach, keď som mala rok a pol a chcela ma odnaučiť od cumľov. Vraj mi celé dni rozprávala, že keď ich dám pod stromček, príde Ježiško, zoberie ich a prinesie mi za to darčeky. Samozrejme, som výmenu urobila, no hneď ako som sa s darčekmi pohrala, vrátila som ich pod stromček a chcela cumle naspäť. Na ďalšie Vianoce som dostala okrem bábiky a iných hračiek aj veľkú čokoládu, z ktorej som bola najviac nadšená zo všetkých darčekov. V ten večer ma žiadne hračky nezaujímali, len tá čokoláda,” zaspomínala si sympatická červenovláska.

Darčeky rada kupuje postupne, ako sa ale priznala, nie vždy sa jej to podarí: „Posledné Vianoce som ešte 23. decembra bola nakupovať. Môj ocino si to necháva každoročne na Štedrý deň, a vždy sa mu podarí kúpiť najkrajšie darčeky.“

Vianoce trávi už odmalička buď u starých rodičov alebo u babky a dedka. Mala to preto vždy pestré, najmä čo sa vianočných zvykov týka. „Starká a dedko sú zo Záhoria, stromček sa môže rozsvietiť prvýkrát o druhej poobede. Večera býva skorá, no veľmi dlhá. Začína sa vinšovaním, prípitkom, oblátkami, ovocím, pupákmi, potom nasledujú polievky, potom viac druhov rýb – vyprážané, dusené… Po hlavnom jedle sú na stole koláčiky, ovocie. Z oblátky sa musí nechať kúsoček pod tanierom, pre smrtku, aby keď príde, si zobrala oblátku, a nie nás. Nasleduje otváranie darčekov a pozeranie Popolušky alebo Mrázika. U mojej babičky a dedka sú zvyky podobné, a pritom úplne iné. Večera sa podáva o 19:00, tiež sa začína vinšovaním. Hádžu sa orechy do rohov miestnosti, prekrajuje sa jabĺčko. Polievka je vždy rybacia. Potom vyprážaný kapor so šalátom," priblížila rozdielne zvyky a tradície.

Minuloročné Vianoce sa pre najkrajšiu Slovenku niesli v znamení striedajúcich sa pocitov šťastia a zármutku: „Minulé Vianoce sme trávili u babky a dedka, no Vianoce boli veľmi, veľmi smutné, lebo môj dedko bol vážne chorý. Mal naozaj veľké bolesti, vyžadoval neustálu starostlivosť, keďže bol z neho ležiaci pacient. Mali sme nádej, že to bude lepšie, rodičia vybavovali celé Vianoce nových doktorov, nové liečenia. No pár dní po Vianociach nás môj milovaný dedko opustil. Vždy veľmi túžil po tom, aby som sa do Miss prihlásila, tak teraz je na mňa hore určite veľmi hrdý.“

Uplynulý rok zhodnotila Hanka Závodná pozitívne, i keď jeho začiatok sa niesol pre jej rodinu v smutnom duchu. „Tento rok ubehol veľmi rýchlo. Začiatok roka bol smutný kvôli tragédii v rodine. Pár dní na to som sa dostala do finálovej dvanástky v súťaži Miss Slovensko. Prípravy, ktoré trvali tri mesiace, ubehli veľmi rýchlo a nastal finálový večer, kde sa mi podarilo uspieť. Bola som veľmi šťastná. Aj moji rodičia, vlastne celá moja rodina, to so mnou všetko prežívala. Nasledovali prípravy na Miss World, leto, svetová súťaž, z ktorej som sa vrátila pred pár dňami obohatená o skúsenosti na celý život, a už je tu koniec decembra,“ povedala.

Príchod nového roka oslávi s priateľom a partiou najbližších kamarátov. „Tento rok zostane v Bratislave a oslavovať bude v meste, pozrieme si krásny ohňostroj, a prejdeme sa nočným mestom,“ podelila sa so svojimi plánmi Závodná.

Špeciálne predsavzatia do nového roka si misska nedáva, o to viac sa teší na všetko, čo jej rok 2018 prinesie. „Ja si zvyknem dávať ciele a predsavzatia počas celého roku. Myslím že je oveľa lepšie si dávať ciele postupne v priebehu roka, a postupne ich plniť a venovať sa im. Medzi moje najbližšie patrí napríklad škola, zlepšiť sa v šoférovaní či úspešné ukončenie môjho misskovského roka. Už teraz sa ale teším na nové dobrodružstvá, ktorá ma čakajú v roku 2018. Každý rok nám prinesie do života niečo nové, neočakávané. Občas veci plánujeme a vyjdú presne ako sme chceli. A občas plánujeme a plánujeme, no ocitneme sa nakoniec niekde úplne inde. Nechám sa prekvapiť, čo ma čaká," uzavrela.

debata chyba
Viac na túto tému: #rodina #Vianoce #zvyky #darčeky #Miss #Hanka Závodná

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...