Pol miliardy pre Britániu! Svadba Harryho a Meghan bude zlatá baňa

Nielen popularita a mediálny záujem či zvýšenie pozornosti o kráľovskú rodinu a monarchiu ako takú prinesie tohtoročný plánovaný sobáš princa Harryho s americko-kanadskou herečkou Meghan Markleovou. Nespochybniteľné sú aj ekonomické benefity. A výrazné.

04.01.2018 14:00
Britský princ Harry a jeho vyvolená, herečka... Foto: ,
Britský princ Harry a jeho vyvolená, herečka Meghan Markle v šatách Ralph & Russo Couture za 75-tisíc libier!
debata

Svadba by mohla priniesť britskej ekonomike zhruba pol miliardy libier (14,4 miliardy Sk), a to najmä vďaka prílivu turistov a výdavkom Britov na oslavy. Vyplýva to podľa agentúry Reuters z odhadov poradenskej spoločnosti Brand Finance.

Vnuk kráľovnej Alžbety II. sa s herečkou z úspešného seriálu Kravaťáci ožení 19. mája v kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor západne od Londýna. Svadba jeho staršieho brata Williama s Kate Middletonovou v apríli 2011 podľa údajov štatistického úradu zvýšila počet návštevníkov Británie o 350 000 osôb oproti rovnakému mesiacu predchádzajúce­ho roka.

Spoločnosť Brand Finance počíta s podobným nárastom počtu návštevníkov Británie aj tento rok v máji. Predpokladá, že zvýšený cestovný ruch prinesie ekonomike približne 200 miliónov libier. Ďalších 150 miliónov libier podľa firmy utratia ľudia na oslavy súvisiace so svadbou a 50 miliónov libier by mal vyniesť predaj tričiek, čiapok a ďalších spomienkových predmetov. Svadba navyše bude pre Britániu predstavovať celosvetovú reklamu v hodnote 100 miliónov libier, odhaduje šéf firmy David Haigh.

Podniky vo Windsore sa už podľa agentúry Reuters na svadbu začínajú pripravovať. „Prinesie to veľkú podporu ekonomike. Bude skvelé vidieť tú vďaka tejto svadbe toľko ľudí,“ uviedol Andrew Lee, manažér hotela Harte and Garter stojacemu oproti hradu Windsor.

Princ Harry je po svojom otcovi Charlesovi, bratovi Williamovi a jeho deťoch Georgeovi a Charlotte piatym v poradí následníctva na trón. Jeho novembrovému zasnúbenie s Markleovou, ktorá sa v roku 2013 rozviedla so svojim prvým manželom producentom Trevorom Engelsonem, predchádzal osemnásťmesač­ný vzťah.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #turisti #princ Harry #svadba #milióny #podpora #Meghan Markle #svadba princa Harryho

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...