Deneuve sa ospravedlnila obetiam obťažovania, trvá ale na svojom

Slávna francúzska herečka Catherine Deneuve, ktorá pred niekoľkými dňami spolu so stovkou umelkýň varovala pred kriminalizáciou mužov nadbiehajúcich ženám, sa ospravedlnila obetiam sexuálnych útokov, ktoré mohlo jej stanovisko zraniť. Na svojich výhradách ale trvá.

15.01.2018 13:55
Catherine Deneuve Foto: ,
Francúzska herečka Catherine Deneuve na archívnom zábere.
debata (3)

Podľa francúzskych umelkýň, ktorých list v utorok minulý týždeň publikoval denník Le Monde, sa pôvodne americká kampaň namierená proti sexuálnemu obťažovaniu zvrtla.

Dospela podľa nich k obžalobe jednotlivcov, ktorí sú postavení na rovnakú úroveň ako skutoční páchatelia sexuálnych zločinov, bez toho, aby mali príležitosť reagovať alebo sa brániť. Stovka žien v texte zdôraznila, že „bránia slobodu nadbiehať, ktorá je nepostrádateľná pre sexuálnu slobodu“.

Na list pobúrene reagovali francúzske feministky, podľa ktorých Deneuve pohŕda obeťami sexuálneho násilia a pokúša sa zastaviť prebiehajúcu kampaň proti tomuto javu. Na stranu signatárok listu sa naopak postavili niektoré celebrity, napríklad známy britský herec Liam Neeson.

„Bratsky zdravím všetky obete obludných činov, ktoré mohol zraniť list publikovaný v Le Monde. Sú to ony a len ony, ktorým ponúkam svoju ospravedlnenie,“ konštatovala herečka vo vyhlásení zverejnenom na webových stránkach denníka Libération.

„Nič v liste (pre Le Monde) neospravedlňuje obťažovanie, to by som text nepodpísala … Podpísala som ho z dôvodu, ktorý je pre mňa zásadný: kvôli nebezpečenstvu čistiek v umení,“ napísala Deneuve.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #ospravedlnenie #Catherine Deneuve #sexuálne násilie

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...