Angelina Jolie chce chrániť ženy vo vojne. Znásilnenie je krutá zbraň!

Americká herečka Angelina Jolie by chcela v boji proti sexuálnemu násiliu ako vojnovému zločinu spolupracovať so Severoatlantickou alianciou. Hollywoodska hviezda a humanitárna aktivistka to vyhlásila v stredu počas návštevy centrály NATO v Bruseli.

01.02.2018 17:56
debata (1)
Herečka Angelina Jolie počas návštevy NATO v... Foto: SITA/AP, Geert Vanden Wijngaert
Herečka Angelina Jolie počas návštevy NATO v Bruseli. Herečka Angelina Jolie počas návštevy NATO v Bruseli.

Bez zodpovednosti za takéto zločiny sa nedá dosiahnuť mier, upozornila Jolie, ktorá pôsobí aj ako osobitná vyslankyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Bojovať proti sexuálnemu násiliu vo svete bude herečka podľa vlastných slov v spolupráci s NATO prostredníctvom lepšej odbornej prípravy, lepšieho monitorovania a informovania a zvyšovania povedomia o tomto probléme.

„Použitie znásilnenia ako vojnovej zbrane bolo považované za nevyhnutný prvok konfliktu či ako menej závažný trestný čin, a ako problém príliš ťažký alebo príliš nepríjemný, aby sa s ním spoločnosti mohli zaoberať,“ povedala Jolie.

„Toto je historická nespravodlivosť a rozhodujúca otázka pre medzinárodný mier a bezpečnosť,“ konštatovala herečka. Dodala, že znásilnenie ako zbraň zohralo významnú úlohu vo vojenských konfliktoch po celom svete a tiež pri vzniku utečeneckých vĺn.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v tejto súvislosti oznámil, že aliancia zvýši svoje už jestvujúce vzdelávacie a školiace programy o sexuálnom násilí pre vojakov členských krajín a aj partnerské ozbrojené sily.

„Sexuálne násilie je vojnová taktika proti ženám a dievčatám, ale aj proti mužom a chlapcom,“ povedal Stoltenberg a dodal: „NATO už teraz na riešenie tejto otázky vynakladá veľa, stále sa však dá urobiť viac.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Angelina Jolie #znásilnenie #BOJ #vojnový zločin

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...