Rihanna jubiluje. Má len 30, ale toto všetko už stihla!

Na hudobnú scénu vtrhla Rihanna pred 13 rokmi a za tú dobu už stihla predať vyše 54 miliónov hudobných albumov. Exotická kráska pôvodom z Barbadosu je jednou z najúspešnejších speváčok súčasnosti.

19.02.2018 10:15
debata
Speváčka Rihanna v kreácii Ralph &... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Speváčka Rihanna Speváčka Rihanna v kreácii Ralph & Russo Couture.

Je držiteľkou deviatich cien Grammy, úspešnou podnikateľkou, nedávno sa začala objavovať vo filme a tiež sa angažuje v charite. Napriek tomu, že v utorok oslávi ešte len 30 rokov, už vstúpila do dejín ako globálna kultúrna ikona.

Rihanna je mladšou verziou Mariah Careyovej alebo Beyoncé Knowlesovej, ktoré sama považuje za svoje vzory. Jej produkcia sa radí do mainstreamovej tanečnej hudby a hľadá inšpiráciu v štýle r'n'b a soulu s prvkami reggae.

Speváčka Rihanna v kreácii Ralph & Russo Couture.
Speváčka Rihanna na uvedení novej kozmetickej...
+23Speváčka Rihanna.

Prvý album Music of the Sun, ktorý vydala ako sedemnásťročná v auguste 2005, ju hneď vyniesol do čela hitparád. A s prvým hitom Umbrella získala v septembri 2007 dve ceny MTV. Skladba, ktorá vznikla zo spolupráce s hiphopovou megastar, raperom Jay-Z, bola jedným z najhranejších songov po celom svete.

So spevom začínala doma na Barbadose na miestnych plážach a školských estrádách. Narodila sa 20. februára 1988 ako Robyn Rihanna Fenty v Saint Michaelovi. Keď vyhrala miestnu súťaž krásy, všimol si ju americký producent Evan Rogers. Pomohol jej s prvými nahrávkami, na základe ktorých potom podpísala zmluvu s vydavateľstvom Def Jam Records.

Speváčka Rihanna v príťažlivej róbe od Azzedina... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Rihanna Speváčka Rihanna v príťažlivej róbe od Azzedina Alaiu - ukázala pod tenučkou látkou poprsie.

Po debutovom albume Music Of The Sun z roku 2005 nasledovalo A Girl Like Me a prelomové Good Girl Gone Bad, na ktorom je aj spomínaná Umbrella. Niektoré pesničky na tento album z roku 2007 jej písal aj Justin Timberlake.

Klip k piesni Shut Up and Drive z tohto albumu sa nakrúcal v ČR a figuruje v ňom české tunerské auto – Škoda Rapid AK-47. A ďalší jej klip Don't stop music sa zase odohráva v známom pražskom klube Radost FX. Počas svojej hudobnej kariéry zavítala dokonca aj do Bratislavy.

Medzi ďalšie Rihannine hity patrí Pon de Replay, SOS, Unfaithful, či Break It Off. Jej ďalšie albumy vyšli v nasledovnom poradí – Rated R (2009), Loud (2010), Talk That Talk (2011), Unapologetic (2012) a Anti (2016).

Do sveta filmu vstúpila Rihanna výraznejšie vlani. Vo filme Luca Bessona s názvom Valerian a mesto tisícich planét si zahrala Bublinu, umelkyňu, ktorá dokáže meniť svoj výzor. Teraz sa objaví v pripravovanom filme režiséra Garryho Rossa s názvom Ocean's eight, ktorý má mať premiéru tento rok v júni.

Speváčka Rihanna pózuje v kreácii Dior Couture. Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Speváčka Rihanna pózuje v kreácii Dior Couture. Speváčka Rihanna pózuje v kreácii Dior Couture.

Barbadoská kráska tiež podporuje vzdelávanie detí v chudobných krajinách. Je veľvyslankyňou Globálneho partnerstva pre vzdelávanie a vlani v júli ju kvôli tomu prijal v Elyzejskom paláci francúzsky prezident Emmanuel Macron. Rihanna ho požiadala, aby Paríž podporil vzdelávanie detí v chudobných krajinách.

Rada amerických módnych návrhárov (CFDA) vyhlásila v roku 2014 Rihannu za módnu ikonu roka a ocenila tak jej odvahu presadzovať netradičné odievanie. Nemecký výrobca športového oblečenia a obuvi Puma ju pred štyrmi rokmi vymenoval za kreatívnu riaditeľku pre dámsky sortiment. Pôsobí tiež ako ambasádorka značky a jej meno prináša firme vyššie zisky. Okrem toho má Rihanna tiež svoju kozmetickú radu Fenty Beauty – jej nový make-up ponúka štyridsať podkladov pre všetky odtiene pleti, tiež má rad parfumov.

debata chyba
Viac na túto tému: #herectvo #kariéra #Rihanna #hudba #podnikanie #jubileum #filantropia

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...