Coco Chanel bola nacistickou špiónkou, tvrdí nová kniha

Slávna francúzska módna návrhárka Coco Chanel bola počas druhej svetovej vojny a nemeckej okupácie Francúzska údajne nacistickou vyzvedačkou.

17.08.2011 13:50
Coco Chanel Foto:
Legendárna Coco Chanel.
debata

Tvrdí to nová kniha, ktorú pod názvom Sleeping With The Enemy: Coco Chanel's Secret War (Spanie s nepriateľom: Tajná vojna Coco Chanel) napísal Hal Vaughan.

Ako uvádza agentúra AFP, Vaughan v knihe uvádza dôkazy, podľa ktorých módna ikona viedla dvojaký život a bola milenkou špióna baróna Hansa Gunthera von Dincklage.

„Spanie s nepriateľom skladá dokopy, ako sa Coco Chanel stala nemeckou vyzvedačkou, ako a prečo sa zapojila do radu špionážnych misií a ako unikla zatknutiu po skončení vojny,“ uviedlo vo vyhlásení newyorské nakladateľstvo Knop­f.

Vaughanova kniha odhaľuje nielen to, ako bola Coco naverbovaná do nacistickej vojenskej výzvednej služby Abwehr, ale aj to, že sám barón von Dincklage bol „nacistickým majstrom špionáže“, ktorý viedol výzvednú sieť v Stredomorí a v Paríži, a zodpovedal sa priamo „pravej ruke Adolfa Hitlera, nacistickému ministrovi propagandy Josephovi Goebbelsovi“. Chanel bola tiež „ostro antisemitská“, uvádza kniha.

Intímnemu životu slávnej módnej návrhárky sa okrem Vaughana venuje v pripravovanej knihe aj spisovateľka Lisa Chaneyová. Tvrdí, že má dôkaz, že „Gabrielle Coco Chanel užívala drogy, bola bisexuálna a mala pomer so Salvadorom Dalím v čase, keď bol ženatý“. Aj Chaneyová sa zmieňuje o vzťahu Coco Chanel s von Dincklageom.

Coco Chanel, ktorej meno sa nezmazateľne vrylo do histórie módy, po vojne odišla do Švajčiarska. Napokon sa však znovu vrátila do Paríža, aby pokračovala v módnej kariére. Nikdy nebola z ničoho obvinená a zomrela v roku 1971.

debata chyba

+ Sami ste si strojcom svojho šťastia, popremýšľajte nad tým.
Finančná nezávislosť vyžaduje disciplínu a...

+ Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre vašu pohodu.
Vaša kariéra naberie na obrátkach, buďte pripravený....