Saxana je späť! No Černocká vraj Dívku na koštěti vidieť nemôže

V polovici septembra sa v českých a slovenských kinách objaví film režiséra Václava Vorlíčka s názvom Saxana a Lexikón kúziel. Voľné pokračovanie kultového hitu Dívka na koštěti z roku 1971 zase prepojí reálny svet s ríšou rozprávok a kúziel.

31.08.2011 17:46
Petra Černocká a Jan Hrušínsky Foto:
Petra Černocká a Jan Hrušínsky vo filme Saxana a lexikón kúziel.
debata

Diváci sa opäť stretnú s Petrou Černockou a Janom Hrušínským i s plejádou ďalších populárnych hercov – Jiřinou Bohdalovou, Petrom Nárožným, Josefom Somrom a Jiřím Lábusom. V úlohe malej Saxánky sa predstaví Helenka Nováčková.

Scenár podľa distribučnej spoločnosti Film Europe nadväzuje na príbeh minulého filmu, ktorý začiatkom 70. rokov videlo v československých kinách 2,1 milióna divákov a ďalšie milióny v nespočetných reprízach v televízii. Študentka čarodejníckej školy v ňom dostala ako trest 300 rokov po škole a utiekla do sveta ľudí.

Teraz žije s manželom Honzom normálny život v krásnej rodinnej vile a spolu s nimi dcérka Saxánka, bláznivá teta Irma a strýko Evžen. Úplne zabudla, že povala domu skrýva tajomstvo o jej predchádzajúcom čarodejníckom živote. Saxánka ho objaví a vinou svojej zvedavosti sa ocitne v čarovnej Ríši rozprávok plné trpaslíkov, rarachov, drakov, baziliškov. Čakajú na ňu neuveriteľné dobrodružstvá neznámeho sveta, ktorý sa práve ocitol na pokraji skazy. Nakoniec však oklame komiksového gangstera a dostane sa späť domov.

„Tentoraz sme väčšiu časť deja presunuli do rozprávkového sveta,“ uviedol v distribučných materiáloch Vorlíček, ktorý je s trikmi a animáciou spokojný. Ťažko sa podľa neho odhaduje, či jeho nový rodinný film u divákov, zvyknutým na hororové príbehy Harryho Pottera, uspeje.

„Kým vtedy sme na filmových trikoch spolupracovali s kameramanom Vladimírom Novotným a spoluautorom scenára Milošom Macourkom, teraz som od začiatku kalkuloval, že všetko bude vytvárané počítačovo,“ uviedol režisér, ktorý na scenári spolupracoval s Vlastimilom Mistríkom. Práve výroba trikov vraj odhryzla značnú časť z rozpočtu pohybujúceho sa okolo 75 miliónov korún a jeho dokončenie zdržala.

V čase, keď Helenka Nováčková začala točiť Saxanu, mala deväť rokov, dnes je z nej trinásťročná slečna. A tak už len môže spomínať na komplikované scény s fiktívnymi animovanými postavičkami, s ktorými mala pred modrým pozadím hovoriť. Musela sa pri tom pozerať do určitej výšky, chodiť alebo niečo robiť, čo bolo podľa nej dosť náročné.

„Keď som točila pôvodnú snímku, mala som devätnásť a práve som končila konzervatórium. Spievala som už s kapelou a táto úloha pre mňa bola prirodzenou šancou presadiť sa,“ uviedla Černocká. Zatiaľ čo film sa stal aj po novembri 1989 televíznom diváckym hitom, ona už ho vidieť nemôže, aj keď má najmä v prvej polovici príbehu „obľúbená miestečká“.

A pretože sa v tomto novom filme pohybuje len v skutočnom svete ľudí, ani si nezačarovala. Aj keď na jedno pôvodnú zaklínadlo vraj nikdy nezabudne, mohla by ho mať vytesané na náhrobku. Znelo „xidravoplex vebete mexambo pex“ a jeho výsledkom bola sova.

debata chyba

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....