Jožo Ráž: Ja mám so spomínaním dosť problémy

Slovenská skupina Elán si v rámci koncertov Elán 50 rokov Tour zaspomína spolu s fanúšikmi a fanúšičkami na celý priebeh ich hudobnej kariéry.

28.06.2018 13:50
ELÁN: Podpis zmluvy s Warner Music Foto: ,
Jožo Ráž.
debata (15)

Svoju päťdesiatku sa chystajú osláviť s gráciou. „Skupina Elán vždy venovala veľa energie do invencie, do nového pódia, novej techniky, nového zvuku. Robili to po celý čas svojho účinkovania na scéne. Teraz, po 50. rokoch, to, samozrejme, nemôže byť inak. Najväčšia rarita okrem nového pódia a obsadenia, budú veľké LED projekcie s celkom novým nábojom. Povesiť LED-ky a niečo na nich vysielať, je jednoduché. Z dielne kapely vzišiel preto nápad urobiť takú kroniku a prejsť od ich založenia všetkými 50-timi rokmi, zaspomínať si na jednotlivé albumy a prezentovať k tomu jednotlivé pesničky. Pripravujeme preto exkluzívny materiál v réžii Petra Núňéza a v spolupráci s ním sa chystáme priniesť niečo nové, čo sme za posledné roky neprezentovali a čo tu ešte nebolo. Okrem toho, že máme nový geniálny pult štvrtej generácie, ktorý ešte nie je nikde v strednej Európe,“ povedal počas dnešnej tlačovej konferencie manažér kapely Michal Čimera. „Je to 50. výročie, takže sme chceli naozaj prejsť od ’68 chronologicky až po súčasnosť a tak aj viac menej pôjdeme. Prvá pesnička v programe bude Bláznivé hry, ktorú sme hrali na Bratislavskej lýre. Potom pôjdeme chronologicky ďalej. A keďže sa chceme dôstojne predstaviť, rozšírime náš tím aj o tri vokalistky a štvorčlennú sláčikovú sekciu,“ prezradil klávesista a spevák Vašo Patejdl.

Pri príležitosti osláv svojho okrúhleho jubilea kapela tiež priebežne zverejňuje na svojich sociálnych sieťach videoseriál mapujúci históriu kapely, o ktorý sa postaral hudobník Oskar Lehotský a jeho tím. „Chcel by som sa veľmi poďakovať Oskarovi a jeho tímu za to, že nás takto veľmi starostlivo a podrobne mapuje. Oskar si odo mňa zobral celú krabicu, v ktorej mám úplne prvé nahrávky, ktoré ani neboli nikde zverejnené, to všetko on archivuje a dáva do toho nejaký poriadok. Je to super a ja sa z toho veľmi teším,“ poznamenal Patejdl. Zatiaľ je na sociálnych sieťach kapely k dispozícii sedem častí seriálu.

Zaspomínať si na dávne časy je miestami pre kapelu celkom náročné. „Ja mám so spomínaním dosť problémy. To, čo bolo, to pre mňa nebolo, ja žijem pre tento okamih a ešte tri dni dopredu a dúfam, že to tak bude aj naďalej,“ priznal frontman kapely Jožo Ráž. „Je to naozaj náročné zaspomínať si na tie roky, lebo 50 rokov naozaj ubehlo, ale na tie základné veci sme si spomenuli. Dokonca sme našli, a práve v tom seriáli sú uverejnené aj rôzne dokumenty, nielen fotografie, ale aj dokumenty o tom, ako sme si zarábali na nástroje a rôzne takéto artefakty,“ doplnil Patejdl.

Kapela navyše okrem ohláseného turné, v rámci ktorého okrem Slovenska zavítajú aj do Českej republiky, intenzívne pracuje na novom albume. Prvú ochutnávku z neho, skladbu Ľúbim ťa, mohli fanúšikovia a fanúšičky počuť už koncom apríla na finále Miss Slovensko 2018. „Na skladbu nemáme zatiaľ celkom priame ohlasy, momentálne sme stále veľmi vyťažení práve komponovaním a aranžovaním ďalších pesničiek a prípravou programu turné, takže nejaké bilancovanie a skúmanie príde až po tom, keď bude na svete celý album,“ uviedol Patejdl. Kedy to bude, kapela zatiaľ nespresnila. „Bude, až bude. Ľudia od nás stále očakávajú nejakú kvalitu, na ktorú sa môžu tešiť a my máme nastavenú latku dosť vysoko a nechceme ju podliezať, takže až keď budeme naozaj spokojní, vtedy to príde,“ poznamenal.

Známe sú však aspoň mená hudobníkov a textárov, ktorí by sa mali na albume podieľať. „Sme v rokovaní s Rudolfom Horňákom, Števom Bugalom a ďalšími, ešte to nie je uzavreté, takže ťažko povedať, ako to bude presne vyzerať. Čo sa dá, nahráme a potom stabilizujeme,“ povedal gitarista kapely Ján Baláž. „Medzi textármi sa objavia mená ako Boris Filan, Ľuboš Zeman, Juraj Soviar, Miro Jurika, Paľo Jursa či Marián Brezáni,“ doplnil Jožo Ráž.

Termíny slovenských koncertov Elán 50 rokov Tour 2018:

  • 28. augusta – Amfiteáter Banská Bystrica
  • 8. septembra – Amfiteáter Prešov
  • 15. septembra – Amfiteáter Trnovce, Myjava
  • 26. októbra – Zimný štadión Ondreja Nepelu, Bratislava
  • 9. novembra – Tipsport Aréna, Žilina
  • 16. novembra – Zimný štadión Zvolen
  • 23. novembra – Steel Aréna Košice
  • 30. novembra – Zimný štadión Trenčín

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Jožo Ráž #Elán #Elán 50 rokov Tour

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....