Filmy Forrest Gump a Mlčanie jahniat zaradili do národného dedičstva

Knižnica amerického Kongresu tento rok vybrala do svojho archívu národného kultúrneho dedičstva filmové diela Forrest Gump, Bambi, či Mlčanie jahniat.

28.12.2011 14:00
Tom Hanks Foto:
Vo filme Forest Gump si zahral hlavnú rolu Tom Hanks.
debata

Podľa  oznámenia celkovo 25 vybraných snímok pre Národný filmový archív pokrýva obdobie 1912–1994. Súčasťou archívu sú hollywoodske klasické diela, ale aj dokumentárne, animované, či domáce a experimentálne snímky.

V Oscarmi ovenčenom Forrestovi Gumpovi hviezdil herec Tom Hanks, Bambi je animovaná rozprávka Walta Disneyho z roku 1942, v thrileri Mlčaní jahniat zase vynikli Anthony Hopkins a Jodie Foster. Najstaršími dielami vybranými do archívu v tomto roku sú americké nemé filmy z roku 1912 – The Cry of the Children a A Cure for Pokeritis. Uznania sa dostalo aj celovečernému filmu Charlieho Chaplina The Kid z roku 1921.

„Tieto filmy boli vybraté pre ich trvalý význam pre americkú kultúru,“ uviedol riaditeľ Kongresovej knižnice James H. Billington. „Naše filmové dedičstvo musí byť chránené, pretože tieto kinematografické poklady dokumentujú naše dejiny a kultúru, a odrážajú naše nádeje a sny.“

Kongresová knižnica má najväčší archív filmových, televíznych a zvukových nahrávok na svete.

debata chyba

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...