Británia má za sebou ďalšiu kráľovskú svadbu, princezná Eugenie sa vydala

Na Windsorskom zámku sa v piatok napoludnie zosobášili britská princezná Eugenie (28) a jej dlhoročný priateľ Jack Brooksbank (32).

12.10.2018 13:11
Eugenie Foto: ,
Britská princezná Eugenie a jej dlhoročný priateľ Jack Brooksbank sú už manželmi.
debata (5)

Na obrade sa zúčastnili takmer všetci členovia britskej kráľovskej rodiny vrátane princezninej starej mamy, britskej kráľovnej Alžbety II. Hoci britské médiá pred svadbou špekulovali o neprítomnosti manžela Alžbety II., princa Philipa, na svadbe sa zúčastnil.

Nevesta - princezná Eugenie prichádza na svoju... Foto: SITA/AP
Eugenie Nevesta - princezná Eugenie prichádza na svoju svadbu s Jackom Brooksbankom, o jej svadobné šaty sa postaral návrhár Peter Pilotto.

Nevesta do Windsoru prišla v aute, po jej boku sedel princ Andrew, vojvoda z Yorku, jej otec. Ten ju sprevádzal aj po schodoch do Kaplnky svätého Juraja, k oltáru ju priviedol ženích. Jack Brooksbank v okamihu, keď sa nevesta objavila po jeho boku, zašepkal: „Vyzeráš perfektne“. Princezná Eugenia mala na sebe svadobné šaty, ktoré pre ňu navrhli britskí dizajnéri Peter Pilotto a Christopher De Vos. Zdobili ich motívy dôležité pre princeznú, ako napríklad bodliak symbolizujúci jej a manželovu obľubu kráľovského sídla Balmoral v Škótsku, trojlístok symbolizujúci Írsko, Yorkovskú ružu a brečtan, ktoré sú symbolmi rodín novomanželov. Hlavu nevesty zdobila vzácna tiara Greville, ktorá patrí kráľovnej Alžbete II.

Podobne, ako na májovej svadbe princa Harryho a Meghan, aj na piatkovej svadbe sa ukázali mnohé známe osobnosti. Do Windsoru prijali pozvanie Demi Moore, Liv Tyler, Naomi Campbell, Robbie Williams s manželkou Aydou Field, James Blunt, Kate Moss a mnohí ďalší.

Britský princ William a Kate, vojvodkyňa z...
Modelka Cara Delevingne na svadbe princeznej...
+33Holly Candy v kreácii Ralph & Russo.

Zatiaľ, čo na májovej svadbe princa Harryho s americkou herečkou Meghan Markleovou sa u uličkách Windsoru tlačilo vyše 100 000 návštev­níkov, počas piatkovej svadby boli ulice mestečka viac-menej prázdne. Snúbenci si do kaplnky pozvali o 150 hostí viac ako Harry s Meghan, ich počet sa vyšplhal na 850.

Princezná Eugenie vchádza do Kaplnky svätého... Foto: Reuters, TOBY MELVILLE
Eugenie Princezná Eugenie vchádza do Kaplnky svätého Juraja, po jej boku ide princ Andrew, vojvoda z Yorku, jej otec.

Hlavnou družičkou nevesty bola jej sestra princezná Beatrice a svedkom ženícha zase jeho brat Thomas. Princeznú Eugenie k oltáru sprevádzalo viacero detí. Medzi nimi nechýbali ratolesti vojvodu a vojvodkyne z Cambridgea princ George a princezná Charlotte, dcéra Zary a Mikea Tindallovcov Mia Tindall, jej sesternice Savannah a Isla, krstná dcéra Eugenie Maud Windsor, dcéra Robbieho Williamsa Theodora a syn priateľov budúcich manželov Louis de Givenchy.

Princ George a princezná  Charlotte na svadbe... Foto: SITA/AP, Steve Parsons
Princ George a princezná Charlotte Princ George a princezná Charlotte na svadbe princeznej Eugenie vo Windsore.

Svadobný obrad sa začal o 11.00 hodine miestneho času (12.00 h SELČ) v kráľovskej Kaplnke sv. Juraja v zámockom komplexe. Na tom istom mieste sa 18. mája zosobášili aj princ Harry s americkou herečkou Meghan Markleovou, ktorí následne dostali titul vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu.

Princezná Eugenie a  Jack Brooksbank sa stali... Foto: Reuters, POOL
Eugenie Princezná Eugenie a Jack Brooksbank sa stali manželmi.

Svadobný obrad viedol windsorský dekan David Conner. Počas obradu mladomanželom zaspieval Andrea Bocelli a hudobný sprievod na sobáši dotvorili aj členovia Royal Philharmonic Orchestra. Súčasťou bohoslužby bola aj osobná modlitba, ktorú napísal arcibiskup z Yorku John Sentamu.

Jack Brooksbank a princezná  Eugenie sa...
Jack Brooksbank a princezná  Eugenie sa...
+5Jack Brooksbank a princezná  Eugenie sa...

Prenos zo svadby si mohli pozrieť aj televízny diváci. Postarala sa o to sa televízia TLC, ktorá divákom ukázala nielen svadobný sprievod či príchod hostí, ale aj samotný obrad v Kaplnke svätého Juraja.

Nevesta - princezná Eugenie prichádza na svoju...
Princezná Eugenie ako nevesta.
+4Princezná Eugenie vchádza do Kaplnky svätého...

Mladomanželia po obrade vyrazili na jazdu v koči po Windsore. Po nej sa dvojica zúčastní na recepcii v Sále svätého Juraja na Windsorskom hrade, ktorej hostiteľkou je kráľovná Alžbeta II. Nasledovať bude večierok v Royal Lodge – oficiálnom sídle otca nevesty princa Andrewa, vojvodu z Yorku. Rodiny snúbencov platia za súkromné aspekty svadby, píše BBC.

Jack Brooksbank a princezná  Eugenie vyrazili... Foto: Reuters, POOL
Eugenie Jack Brooksbank a princezná Eugenie vyrazili po obrade na jazdu kočom vo mestečku Windsor.

Princezná Eugenie a Jack Brooksbank sa zoznámili pred niekoľkými rokmi počas lyžovačky a zasnúbili tento rok v januári v Nikarague. Eugenie pracuje ako riaditeľka v galérii Hauser and Wirth. Princezná Eugenie je mladšou dcérou princa Andrewa, druhého syna kráľovnej Alžbety II., a jeho bývalej manželky, vojvodkyne z Yorku Sarah Ferguson. Je deviatou v línii následníctva na britský kráľovský trón. Princezná je patrónkou viacerých charitatívnych organizácií, ako napríklad Teenage Cancer Trust, European School of Osteopathy či Elephant Family.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Windsor #kráľovská svadba #princezná Eugenie #svadba princeznej Eugenie

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...