Verdikt pre Serenu! Na Oscaroch ako diva, no kresliť jej zúrivosť nie je rasizmus!

Austrálska tlačová rada v pondelok rozhodla, že vlaňajšia karikatúra tenistky Sereny Williamsovej zverejnená v denníku The Herald Sun nebola rasistická.

26.02.2019 10:45
debata
Tenistka Serena Williams v kreácii Armani Privé. Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Tenistka Serena Williams v kreácii Armani Privé. Tenistka Serena Williams v kreácii Armani Privé.

Ilustrátor Mark Knight ju nakreslil po grandslamovom turnaji US Open, kde sa Williams pohádala s rozhodcom vo finále, v ktorom prehrala s Naomi Ósakaovou. Rozohnenú Williamsovú stvárnil, ako zlostne skáče po rozbitej rakete, zatiaľ čo arbiter v pozadí dohovára japonskej súperke otázkou: Nemohla by ste ju jednoducho nechať vyhrať? Usporiadatelia turnaja americkej tenistke za správanie dokonca vymerali pokutu 17 000 dolárov.

Herečka Emma Stone stavila na kreácii Louis...
Herečka Gemma Chan v šatách Valentino Haute...
+83Herečka Michelle Yeoh v róbe Elie Saab Haute...

Kritici, medzi ktorými bol americký národný zväz černošských novinárov, označili Knightovu kresbu za zrejmý príklad stereotypného pohľadu na černošky. Austrálska tlačová rada dostala sťažnosti, podľa ktorých je kresba rasistická a sexistická. V pondelok však rozhodla, že to tak nie je.

„Je to nerasistická karikatúra známa väčšine austrálskych čitateľov. Rada sa domnieva, že táto karikatúra na vyjadrenie názoru využíva absurditu aj zveličovanie, ale súhlasí s názorom vydavateľov, že slečnu Williamsovú nespodobňuje ako opicu, ale skôr ako človeka v záchvate zúrivosti,“ uviedla rada v zdôvodnení.

zväčšiť Karikatúra Marka Knighta, ktorú označili za... Foto: SITA/AP
US Serena Showing Emotion tenis Karikatúra Marka Knighta, ktorú označili za symbol rasizmu a sexizmu.

Podľa redakcie denníka ide o humorný pohľad na konflikt Williamsovej sa rozhodcom Ramosa. Nešlo podľa nej o snahu poukázať negatívne na rasu alebo pohlavie a obrázok bol nakreslený štýlom, akým autor dlhodobo pracuje.

Knight oznámil austrálskej stanici ABC, že ho výrok rady potešil. „Nemienim svoje karikatúry kresliť iným spôsobom, pretože si myslím, že som veľmi slobodný a poctivý kreslič. Posudzujú veci podľa ich významu a tak ich tiež kreslím,“ povedal.

Stanovisko Williamsovej, ktorá sa v čase vyrieknutia tohto rozhodnutia zúčastňovala na 91. ročníku Oscarov, známe nie je. Slávna športovkyňa však každopádne počas tohto večera žiarila a zaradila sa aj medzi najlepšie oblečené dámy. Čiernu kreáciu s všitým červeným trblietavým panelom jej pripravil dizajnér Giorgio Armani v salóne Armani Privé. Viac o oscarovej móde nájdete v našej galérii aj videu pod článkom.

VIDEO TU:

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Austrália #rasizmus #kresba #karikatúra #Serena Williams

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...