Angelina Jolie má jasno: Rovnosť žien je pre mier vo svete kľúčová!

Americká herečka a aktivistka Angelina Jolie sa domnieva, že svet ostane ďalej uviaznutý v "kolobehu násilia a konfliktov", ak bude prioritou jednotlivých krajín všetko iné, len nie rovnosť a práva žien.

01.04.2019 10:00
Herečka Angelina Jolie navštívila počas víkendu... Foto: ,
Herečka Angelina Jolie na archívnom zábere z návštevy v Mósule.
debata (2)

Jolie, ktorá pôsobí ako osobitná vyslankyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), sa podľa agentúry AP vyjadrila v piatok na výročnej konferencii o mierových operáciách OSN, ktorá sa konala v sídle svetovej organizácie v New Yorku za účasti ministrov zahraničných vecí a obrany.

Herečka a aktivistka uviedla, že vo svete existuje mnoho príkladov úspešných a inšpiratívnych žien, avšak „ženy a dievčatá tvoria stále väčšinu obetí vojny“, vyše polovicu utečencov na svete a „veľkú väčšinu“ obetí znásilnenia a sexuálneho zneužívania.

„Ak by svet fungoval na princípe toho, že by riešením problému boli poverení práve tí, ktorých sa aj najviac dotýka, boli by na postoch diplomatov, mierotvorcov či ministrov zahraničných vecí prevažne ženy,“ vyhlásila 43-ročná matka šiestich detí. „Všetci však vieme, aká je realita,“ povedala v tejto súvislosti.

Realitou totiž podľa nej je, že nerovné mocenské postavenie, „zneužívanie moci, rodové predsudky, násilie i nedostatok spravodlivosti“ udržujú ženy na svete v podradenom a zraniteľnom postavení.

Jolie sa vo svojom prejave sústredila najmä na postavenie žien, hovorila však tiež o dôležitosti multilateralizmu a narastajúcej utečeneckej kríze.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #Angelina Jolie #OSN #spoločnosť #ženy #rovnosť #postavenie

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...