Herec Adam Jančina: Žijeme instantné životy, s ničím nie sme spokojní

Mnohí dnes podľa neho viac rozprávajú ako počúvajú a chýba im empatia. Ako tvrdí, všetko vnímame len cez seba, povrchne a neustále sa za niečo skrývame.

05.05.2019 12:30
Herec Adam Jančina. Foto:
Herec Adam Jančina.
debata (1)

Slovenský herec Adam Jančina je presvedčený, že ľuďom dnes čoraz častejšie chýba empatia a majú bežne problém v komunikácii medzi sebou. "Veľa rozprávame, ale nepočúvame sa, všetko vnímame len cez seba a povrchne a hlavne sa stále za niečo skrývame… Žijeme instantný život, v ktorom nám nič nestačí a s ničím nie sme spokojní. Chceme stále viac a všetko chceme hneď bez akéhokoľvek budovania. Keď sa nám niečo pokazí, nie sme ochotní investovať svoj čas do opravy. Radšej to hneď vymeníme ako nový smartfón za euro na paušál. Toto všetko sa odráža aj v našej práci, súkromí, vzťahoch, v celom živote. Miesto čítania dobrej knižky lustrujeme na sociálnych sieťach, kde všetci, prirodzene, uverejňujú len úspechy a radosť. Prečo by sme mali ukazovať okoliu, že nám niečo nevyšlo? Veď je to ľudské. Ale potom máme pocit, že všetkým naokolo je lepšie, a tak sa naháňame v kolotoči. Súčasná doba sú obrovské preteky, no nikto nevie, kde je cieľ, ani čo nás v ňom čaká,“ povedal herec.

Podobnej téme sa venuje aj divadelná hra Sexuálna perverzita napísaná podľa rovnomennej hry Davida Mameta v réžii mladého Juraja Marušica, v ktorej Jančina stvárňuje jednu zo štyroch postáv. Okrem neho v hre účinkujú aj Martin Varínsky, Diana Velčická a Petra Gavláková. „Sú tam dvaja kamaráti a dve kamarátky, ktoré sa navzájom ovplyvňujú. Každá postava má svoju traumu a snaží sa svojho parťáka ochrániť spôsobom, ktorý jej je najprirodzenejší. Všetci štyria sa počas trvania predstavenia postretajú a niečo spolu zažijú. Nechcem prezrádzať dej, ale títo štyria sú takí rôzni, že sa medzi nimi určite nájde každý jeden divák… Hlavnou výpoveďou hry pritom je, aby sme sa všetci trošku viac navzájom vnímali,“ priblížil mladý herec, ktorý si nesmierne cení, že dostal možnosť zúčastniť sa na projekte. „Vážim si, že Juraj dal priestor nám mladým, neznámym tváram. Pokojne mohol osloviť skúsenejších hercov, známe mená, ktoré by mu určite urobili veľkú návštevnosť a možno by na tom ešte aj zarobil. A netýka sa to len nás hercov, ale celého tímu. Všetci sme len pár rokov po škole a rozbiehame si vlastný život, zbierame skúsenosti a snažíme sa stále na sebe pracovať, zlepšovať sa. Táto inscenácia nám všetkým veľa dala,“ vyznal sa Jančina.

Ešte pár mesiacov dozadu sa pritom s Marušicom vôbec nepoznali. „Keď ma pred pár mesiacmi do tohto projektu oslovil, netušil som, kto to je, Juraj je totiž tiež iba dva roky po škole JAMU v Brne, no hneď si ma získal svojou odvahou a premyslenosťou. Vybral si veľmi atraktívny titul s cieľom osloviť čo najviac mladých ľudí – toto je ďalšia veľmi dôležitá vec, ktorú treba spomenúť – Slováci nie sú veľmi naučení chodiť do divadla a tí mladí ešte menej. Osobne si myslím, že je dôležité tento postoj zmeniť a nájsť spôsob, ako divadlo zatraktívniť najmä medzi mladými, aby sme mohli mať viac divadelných scén. Juraj priniesol perfektne vymyslený projekt. Škoda len, že nemal podporu a bol na to úplne sám. Ale on to aj tak dokázal. Dva roky šetril, popožičiaval si a dal dokopy dosť peňazí, aby mohol túto svoju ideu zrealizovať a čo je ešte úžasnejšie, aby mohol vyplatiť ľudí, a to naozaj slušne, aj keď by sme do toho išli všetci určite aj zadarmo. On na tom trval. Nechcel, aby ho ohrozili financie. Zaplatil všetky práva, hercov, produkciu, techniku, priestor, kostýmy, dokonca zaplatil skúšobný proces, čo je na Slovensku, žiaľ, ešte veľmi nezvyčajné,“ podčiarkol 26-ročný rodák z Bratislavy. „Je to neskutočne odvážny počin jednotlivca a patrí mu veľká poklona. Verím, že týmto krokom motivuje ďalších mladých umelcov a hlavne produkcie a fondy, aby podporili tvorbu mladých ľudí v umení,“ poznamenal Jančina.

Marušic sa pritom rozhodol previesť inscenáciu modernou, na slovenské pomery celkom nezvyčajnou formou. „Spojil cinema theatre alebo live stream prenos s priestorom známeho a veľmi obľúbeného nočného klubu s viacerými miestnosťami, kde si diváci môžu pokojne objednávať drinky a voľne sa počas predstavenia pohybovať po priestore, nič im neujde. Všade po podniku budú rozvešané širokouhlé obrazovky, kde sa bude streamovať naživo prenos z prebiehajúcej inscenácie. Z reproduktorov bude počuť dialógy. V každej miestnosti alebo časti klubu hráme pritom iný priestor v hre a diváci môžu v pokoji sedieť pri svojich stoloch, popíjať s priateľmi, alebo sa môžu prechádzať jednotlivými miestami a pozorovať nás zblízka. Dokonca sme aj mierne interaktívni, takže, pokiaľ to neovplyvní dejovú líniu, si s nimi radi ‚vypijeme‘ aj my… Ja sa niektorým z nich určite prihovorím,“ naznačil sympatický interpret.

Inscenáciu, ktorá mala v bratislavskom KC Dunaji premiéru v apríli, druhý raz uvedú 27. mája, opäť na tom istom mieste. „Aktuálne riešime, či si to nezahráme raz, možno dvakrát, aj počas divadelných prázdnin v lete. Uvidíme. Informácie o reprízach budú môcť záujemcovia sledovať v programe KC Dunaj alebo priamo na ich stránke. Všetkých srdečne pozývam!“ uzavrel.

Talentovaného herca môžu onedlho diváci a diváčky uzrieť aj v Starom divadle v Nitre v hre Trója, kde stvárni Parisa a objaví sa aj v tretej sérii Za sklom televízie JOJ a dvoch celovečerných filmoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #KC Dunaj #Adam Jančina #Sexuálna perverzita

+ Nezabúdajte na ovocie a zeleninu, vaše telo ich potrebuje.
Nebuďte lenivý a pokúste sa každý deň spraviť aspoň...

+ Nezabúdajte na starostlivosť o svoje telo, práve teraz to potrebuje.
Pracovné úspechy budú odrazom vašej tvrdej...