Ide do tuhého! Spice Girls sa vrátia už v piatok

Najväčším popkultúrnym fenoménom z Británie od čias "Beatlemanie" sa stali Spice Girls, najúspešnejšia dievčenská kapela histórie, založená v roku 1994.

23.05.2019 10:00
Spice Girls Foto: ,
Členky britskej skupiny Spice Girls zľava, Melanie Brown, Melanie Chisholm, Geri Horner a Emma Bunton počas živého vysielania v rádiu Global. Britská popová skupina Spice Girls oznámila, že v roku 2019 absolvuje turné, prvé za uplynulé desaťročie. Skupina na budúci rok v júni odohrá šesť vystúpení na britských štadiónoch.
debata

Spice Girls dodnes predali viac ako 85 miliónov platní a po rozpade kapely v roku 2000 sa pokúšali o sólové kariéry, tiež sa z nich stali mamičky. Ich comebackové turné sa začína v piatok 24. mája v Dubline, z pätice sa ale stane štvorica, pretože Victoria Beckham sa ho nezúčastňuje.

Neboli to žiadne spolužiačky zo strednej školy, od začiatku sa jednalo o precízne premyslený marketingový projekt. Manažéri Bob a Chris Herbert sa rozhodli vytvoriť dievčenskú odpoveď na úspešné chlapčenské skupiny typu Take That alebo East 17. Na konkurz sa prihlásili štyri stovky žien.

Do finále postúpila aj Victoria Adams (budúca Posh Spice), Melanie Brown (Scary Spice), Melanie Chisholm (Sporty Spice) a Michelle Stephens (Baby Spice, neskôr ju nahradila Emma Bunton). Geri Halliwell (Ginger Spice) prvé kolo premeškala kvôli práci, zarábala si ako čašníčka.

Všetky mali okolo dvadsiatky a všetky mali skúsenosť s tancom. Posh Spice naozaj pochádzala z bohatej rodiny, otca údajne prosila, aby ju do školy nevozil Rolls-Royce, čo sa na umeleckých školách nenosilo. Produkčný tím nakoniec vybral päť odlišných charakterov a typov, aby sa s každou mohol stotožniť iný druh fanúšičky.

Vybrali asi dobre. Hneď debutový singel Wannabe sa stal v roku 1996 hitom číslo jedna v 37 krajinách. A debutový album Spice z toho istého roku sa vzhľadom k 31 miliónom predaných kusov stal najlepšie predávaným albumom produkovaným dievčenskou kapelou. Na vrchol vyniesla kapelu o rok neskôr druhá platňa Spiceworld, podľa ktorej bol natočený aj rovnomenný film. A ceny Brit Awards ich v tom roku korunovali kráľovnami britského popu.

Prvý verejný koncert na domácej pôde kapela ale prekvapivo odohrala až v apríli 1998, spev naživo totiž nepatril k ich najsilnejším stránkam. Turné Spiceworld Tour však zaznamenalo fenomenálny úspech, väčšina z takmer stovky koncertov sa okamžite vypredala a len americká časť so 40-kou koncertou sa skončila čistým ziskom 60 miliónov dolárov.

„Toto sú moje hrdinky,“ vyhlásil Nelson Mandela v roku 1997, keď Spice Girls navštívili Johannesburg. A keď v máji toho roku vystupovali na charitatívnom večierku usporiadanom britskou kráľovskou rodinou, Mel B princovi Charlesovi poradila, že by mal zvážiť piercing jazyka, zatiaľ čo Geri Halliwell mu polichotila, že jej pripadá veľmi sexy. Obe ho potom pobozkali na tvár, čo magazín Time označil za najvážnejšie porušenie protokolu.

V roku 1998 opustila skupinu Halliwell a zostávajúca štvorica sa rozišla po vydaní albumu Forever v roku 2000. Všetky dievčatá sa potom pokúšali o sólovú kariéru, preraziť sa ale podarilo len Halliwellovej a Mel C. Beckham sa preslávila manželstvom s futbalistom Davidom Beckhamom a kariérou módnej návrhárky.

Halliwell, ktorá si zahrala aj pár menších rolí vo filmoch, sa po vzore Madonny a Kylie Minogue vrhla aj na literárnu kariéru. V roku 2015 sa vydala za bossa Formule 1 Christiana Hornera a porodila mu syna, prvé dieťa, dcéru menom Bluebell Madona. Mel C, ktorá získala prezývku Sporty Spice preto, že v kapele nosila vždy športové oblečenie, doteraz vydala sedem albumov, posledný s názvom Version of Me v roku 2016.

Victoria sa v roku 1999 vydala za slávneho futbalistu a v tom istom roku mu porodila aj prvého syna. V júli 2011 sa rodina presťahovala do Los Angeles. Emma Bunton má dve deti a pracuje okrem iného ako televízna moderátorka.

Prvé spoločné vystúpenie obnovenej pätica Spice Girls sa odohralo v októbri 2007 v Los Angeles na módnej prehliadke značky dámskej bielizne Victoria 's Secret, skupina privítala svojich fanúšikov novým singlom Headlines (Friendship Never Ends). V júni 2012 sa zasa zišli v Londýne, aby propagovali muzikál založený na ich pesničkách. A doteraz naposledy spolu vystúpili v roku 2012 na záverečnom ceremoniáli olympiády v Londýne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #návrat #Spice Girls

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...