Gott priznal, že často chcel opustiť Československo. Takto ho velebia Nemci!

Za prvú svetovú hviezdu z Česka, ikonu populárnej hudby alebo Zlatý hlas z Prahy označujú nemecké médiá Karla Gotta pred jeho 80. narodeninami, ktoré oslávi budúcu nedeľu.

08.07.2019 15:20
Karel Gott Foto:
Karel Gott s manželkou Ivanou počas nakrúcania klipu Ta pravá.
debata (12)

Magazín Stern pri tejto príležitosti priniesol aj rozhovor s českým spevákom, ktorý v ňom priznáva, že každý deň cíti, ako mu tikajú hodiny.

Agentúra DPA o Gottovi v profile píše ako o Sinatrovi Východu a zlatom hlase z Prahy a pripomína, že sa vôbec nemusel stať spevákom. „Pretože sa rodák z Plzne vyučil za elektromontéra v ČKD v Prahe a vystupoval len popritom.“

Za konečný prelom v jeho kariére považuje agentúra rok 1963, kedy Gott, ktorý medzitým začal študovať na konzervatóriu, prvýkrát vyhral súťaž Zlatý slávik. Počas ďalšej kariéry ju potom ovládol ešte 41-krát.

DPA v texte cituje šéfredaktora Literárnych novín Petra Bílka, podľa ktorého je Gott národnou ikonou, ktorej hlas sprevádzal celú povojnovú generáciu v čase jej prvých lások. Zo všetkých spevákových hitov agentúra za ten najznámejší označuje pieseň Včielka Maja.

„To jediné, čo ma vedie k zamysleniu, je to, že to vyzerá, ako by som nemal žiadne iné veľké hity,“ hovorí ku sláve tejto piesne Gott v rozhovore pre Stern. „Ale čo si môže spevák viac priať, než mať hit, ktorý oslovuje rad generácií až dodnes?“

V rozhovore tiež priznáva, že v minulosti opakovane uvažoval o možnosti opustiť Československo a odísť na Západ. „Ale potom som myslel na to, že by to nebolo fér voči môjmu publiku doma,“ uviedol.

Interview sa vracia aj ku spevákovým zdravotným problémom z posledných rokov. „Lekári mi povedali: ‚Ešte pred 15 rokmi by ste už bol mŕtvy‘. Takže som tu, ale len preto, že dnes technika a chémia a skúsenosti doktorov moje neuveriteľné prežitie umožnili,“ povedal Gott o rakovine, s ktorou bojoval v roku 2015.

Kariéru českého umelca zhŕňa aj server nordbuzz. „V 80-tych rokoch sa môže Karel Gott obzrieť za kariérou, ktorú zažije len málo hudobníkov. Viac ako 900 piesní, odhadom 30 miliónov predaných nahrávok a zdanlivo nekonečné množstvo cien charakterizujú hudobné pôsobenie tohto Čecha,“ konštatuje server a pripomína, že Gottovi hneď niekoľko svojich relácií tento týždeň venuje verejnoprávna televízie MDR. Ten hlavný s názvom „Legendy – večer pre Karla Gotta“ odvysiela v nedeľu o 20:15.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #spevák #kariéra #narodeniny #médiá #jubileum #Karel Gott #Hlas

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...