Katy Perry bude platiť odškodné! Skladbu Dark Horse ukradla, rozhodol súd

Interpretkin hit z roku 2013 má podľa žalobcov v značnom rozsahu podobný takt a inštrumentálnu líniu ako ich o štyri roky starší počin.

30.07.2019 14:00
Speváčka Katy Perry na archívnom zábere. Foto: ,
Speváčka Katy Perry na archívnom zábere.
debata (3)

V pondelok o tom rozhodla deväťčlenná federálna porota na súde v Los Angeles. Speváčku ešte v roku 2014 zažalovali Marcus „Flame“ Gray, Chike Ojukwu a Emanuel Lambert, ktorí tvrdili, že bez povolenia skopírovala ich skladbu Joyful Noise.

Interpretkin hit z roku 2013 má podľa žalobcov v značnom rozsahu podobný takt a inštrumentálnu líniu ako ich o štyri roky starší počin. Právni zástupcovia Perry však tvrdili, že sporné časti jej piesne predstavujú druh jednoduchých hudobných prvkov, ktoré ak by sa stali predmetom autorského práva, poškodili by hudbe a všetkým skladateľom. Porota pozostávajúca zo šiestich žien a troch mužov však napokon rozhodla, že predmetné časti Joyful Noise sú dosť originálne na to, aby sa na ne vzťahovalo autorské právo.

Okrem Perry za zodpovedných z porušenia autorských práv porota uznala aj všetkých šiestich autorov piesne vrátane rappera Juicyho J, ktorý do nej napísal a nahral rapovú časť, tiež štyri spoločnosti, ktoré skladbu vydali a distribuovali, vydavateľstvo Capitol Records a producentov Dr. Lukea, Maxa Martina and Cirkuta.

Proces trval sedem dní a vypovedali počas neho Perry aj spoluautori piesne, pričom tvrdili, že o Joyful Noise a Grayovi pred žalobou nepočuli a rovnako nepočúvali kresťanskú hudbu. Ako však podotkol Grayov právnik, samotná Perry začínala ako speváčka kresťanskej hudby.

Tridsaťštyriročná rodáčka z kalifornskej Santa Barbary sa počas procesu ponúkla, že skladbu naživo v súdnej sieni predvedie, keď mali jej právnici technický problém a nemohli skladbu pustiť. Problém však napokon vyriešili a interpretka nespievala. V utorok súd začne rozhodovať o odškodnom pre Graya.

Dark Horse pochádza zo štvrtého albumu Katy Perry Prism a patrí medzi jej najväčšie hity. Celosvetovo sa z neho predalo viac ako 13 miliónov kópií a videoklip k nemu sa stal prvým videom od ženskej interpretky, ktorý dosiahol na službách YouTube a Vevo miliardu pozretí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Katy Perry #Dark Horse

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...