Krásna vnučka Louisa de Funesa potešila fanúšikov! Na jej dedka len tak nezabudnú

V juhofrancúzskom meste Saint-Raphaël v stredu otvorili múzeum venované slávnemu komikovi Louisovi de Funesovi.

01.08.2019 00:00
Julia de Funes Foto:
Julia de Funes, vnučka slávneho herca Louisa de Funesa.
debata

V deviatich miestnostiach, ktoré chronologicky predstavia hercov život a tvorbu, je vystavených vyše 350 exponátov: fotografií, kresieb, listov, ale aj filmových rekvizít. Od narodenia umelca, ktorý si zahral v takmer 150 filmoch, v stredu uplynulo 105 rokov.

Medzi predmetmi, ktoré si budú môcť návštevníci v múzeu prezrieť, je okrem iného list, ktorý napísal herec svojej matke ako 15-ročný, ďalej klavír, na ktorý herec v maldosti hral, ​​klapka z filmu Veľký flám, mešec zo snímky na motívy Moliérovej hry Lakomec či klobúk, ktorý poslúžil ako rekvizita vo filme Rabín Jákob. Funesa predstaví expozícia ale aj v neobvyklých roliach, napríklad ako náruživého záhradkára.

Novootvorené múzeum v prímorskom meste Saint-Raphaël nahradí expozíciu, ktorá slávneho komika do roku 2016 pripomínala na zámku Clermont neďaleko Nantes, na ktorom Louis de Funès až do svojej smrti v roku 1983 žil. Hold jednému z najslávnejších francúzskych hercov vzdáva už niekoľko rokov aj Múzeum polície a filmu, ktoré sa nachádza v budove v Saint-Tropez, ktorá poslúžila filmárom pri nakrúcaní série komédií o miestnych žandároch. Novo otvorené múzeum v meste Saint-Raphaël sa ale pýši tým, že priamo v názve nesie umelcovo meno.

Obe inštitúcie, ktoré sú od seba vzdialené len asi 40 kilometrov, si pritom nechcú konkurovať, ale dopĺňať sa. „Múzeum Louisa de Funesa sa sústreďuje predovšetkým na jeho život ako herca. My sa sústredíme na sériu o žandároch a kinematografiu v Saint-Tropez,“ uviedla kurátorka saint-tropezského múzea Gwenaëlle Van Butseleová.

„Je to dôležité pre nás, pre rodinu, ale predovšetkým je to pre verejnosť. Urobili sme to pre verejnosť, pretože chceme udržať spomienku na môjho dedka živú,“ povedala serveru Franceinfo pri príležitosti otvorenia nového múzea vnučka slávneho komika, Julia de Funes. „Po uzavretí prvého múzea sa objavili na internete komentáre tisícov ľudí. To ma nesmierne motivovalo, aby som znovu projekt múzea rozbehla,“ dodala 40-ročná Julia, ktorá je filozofkou.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #Louis de Funès #Julia de Funes

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...