Kolegyne sa postavili na stranu Dominga! V Salzburgu jeho koncert nezrušia

Potom, čo osem speváčok a jedna baletka obvinili slávneho španielskeho tenoristu Plácida Dominga zo sexuálneho obťažovania, niektoré jeho kolegyne sa 78-ročného operného speváka zastali.

15.08.2019 09:39
Placido Domingo Foto: ,
Na archívnej snímke z 27. februára 1984 spevák Placido Domingo sa smeje s členkami známej tanečnej skupiny The Rockettes v New Yorku.
debata

Podľa nich sa k nim vždy správal s rešpektom, niektoré z nich sa tiež čudovali, prečo s obvinením ženy prišli po tridsiatich rokoch. Sám Domingo obvinenia označil za skreslené, povedal tiež, že v dnešnej dobe sa isté normy hodnotia inak ako predtým.

„Poznám Plácida Dominga 25 rokov a po celú tú dobu na mňa robil dojem svojím úctivým správaním ku všetkým zamestnancom festivalu,“ povedala španielskemu denníku ABC Helga Rablová-Stadlerová, ktorá je dlhoročnou riaditeľkou renomovanej hudobnej prehliadky v rakúskom Salzburgu. A zatiaľ, čo orchester vo Filadelfii a opera v San Franciscu po utorkovej správe agentúry AP o obvineniach voči Domingo zrušili tomuto spevákovi vystúpenie, riaditeľka salzburského festivalu potvrdila, že Domingo u nich koncom augusta vystúpi.

Riaditeľka salzburského festivalu potvrdila, že... Foto: SITA/AP, Kerstin Joensson
Austria Salzburg Festival Riaditeľka salzburského festivalu potvrdila, že Domingo na festivale koncom augusta vystúpi

Správa o Domingovom nevhodnom správaní prekvapila aj šéfku španielskeho zväzu skladateľov a autorov a vydavateľov hudby SGAE a sopranistku Pilar Juradovú. Podľa nej sa Domingo správal vždy ako dokonalý gavalier. „Ku mne sa vždy správal milo, ale nikdy som sa necítila obťažovaná ani nútená robiť niečo, čo nechcem,“ povedala Juradová španielskej tlači.

„Je to zlo,“ odsúdila obvinenia voči svojmu kolegovi baskická sopranistka Ainhoa ​​Artetaová, ktorá bola v roku 1993 finalistkou prvého ročníka súťaže Operalia, ktorej zakladateľom a patrónom je Domingo.

Sopranistka Ángeles Blancasová sa začudovala, prečo obvinenia vyšli na verejnosť až tridsať rokov po tom, čo sa údajné skutky stali. „Vo svojej kariére som počula rôzne historky, aj o Placidovi, ale nikto mi nerozprával, že by zažil to, o čom sa teraz v súvislosti s ním píše. Veľakrát sú tieto obvinenia zverejnené len v snahe o mediálnu pozornosť,“ uviedla Blancasová.

Placido Domingo na archívnej snímke. Foto: SITA/AP
Placido Domingo Placido Domingo na archívnej snímke.

Agentúra AP v utorok priniesla správu založenú na výpovediach viac ako tridsiatich ľudí z operného sveta, z ktorých väčšina si neželala zverejniť svoje meno. Deväť žien Dominga obvinilo zo sexuálneho obťažovania. Niektoré tiež uviedli, že odmietnutie jeho návrhov negatívne ovplyvnilo ich kariéru.

Iba jedna zo žien súhlasila so zverejnením mena – mezzosopranistka Patricia Wulfová, ktorá s Domingom spievala v 90. rokoch vo Washingtonskej opere. „Zakaždým, keď som odišla z javiska, čakal na mňa v chodbičke .. naklonil sa ku mne a potichu povedal:'Patricia, musíš ísť dnes večer domov?“, Uviedla okrem iného v súvislosti s obvineniami 61-ročná Wulfová, ktorá opernú kariéru ukončila v roku 2002.

Operná speváčka Patricia Wulfovová pózuje pre... Foto: TASR/AP, Jacquelyn Martin
Patricia Wulfovová Operná speváčka Patricia Wulfovová pózuje pre portrét vo svojom dome 12. júla 2019 v americkom Clear Brooku. Množstvo žien povedalo pre tlačovú agentúru Associated Press (AP), že slávny operný spevák Plácido Domingo (78) sa ich pokúšal donútiť k sexuálnemu vzťahu ponukou pracovných príležitostí a v niektorých prípadoch dokonca profesionálnym potrestaním, keď odmietli jeho návrhy. Patricia Wulfová je jedna z nich.

Domingo sa k obvineniam vyjadril vo vyhlásení. „Anonymné obvinenie týchto osôb, ktoré sa vzťahujú k udalostiam až 30 rokov starým, sú veľmi znepokojujúce, a tak, ako sú prezentované, sú nepresné,“ uviedol v utorok spevák. „Domnieval som sa, že moje správanie bolo vždy vítané a prijímané so súhlasom,“ dodal. Uviedol tiež, že „pravidlá a normy, ktoré teraz (v spoločnosti) prevažujú, sú úplne odlišné od tých v minulosti“.

V poslednej dobe sa objavilo množstvo káuz, v ktorých ženy obvinili po dlhých rokoch slávneho muža zo sexuálneho obťažovania. V mnohých krajinách sa rozšírilo takzvané hnutie MeToo, ktoré sa zrodilo na jeseň 2017 v reakcii na aféru vplyvného amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina. Toho vtedy niekoľko desiatok žien obvinilo zo sexuálneho obťažovania, Weinstein bol kvôli tomu obžalovaný a v septembri s ním začne súd.

debata chyba
Viac na túto tému: #sexuálne obťažovanie #Plácido Domingo #Harvey Weinstein ##meetoo

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...