Peter Dvorský: Splnili sa mi mnohé sny

Operné umenie je rizikové povolanie, vyslovil sa raz Peter Dvorský. Napriek tomu znova a znova vystupuje na pódiách celého sveta. Svojím spôsobom je riskom aj online debata neraz s anonymnými surfistami po stránkach internetu, keď sa nedá vopred vedieť, na čo všetko sa budú chcieť opýtať. Majster Peter Dvorský toto riziko podstúpil, dokonca prvý raz v živote.

10.03.2004 13:18
debata

Peter Dvorský je od roku 1972 sólistom opery SND, kde mal premiéru v úlohe Lenského v Čajkovského opere Eugen Onegin. Dlhé roky vystupuje na najslávnejších scénach sveta. Dôverne pozná najlepšie opery, spieval s najväčšími hviezdami, dostával najlukratívnejšie úlohy. Jeník z Predanej nevesty, Alfréd z Traviaty, Rudolf z Bohémy, Cavarradossi z Tosky… To je len niekoľko z tých, v ktorých zažiaril.

Rád spieval Fausta v Gounodovej opere Faust a Margaréta. „Touto postavou som dal svetu na známosť, že existujem,“ priznal v jednom z rozhovorov.

V úlohe Alfréda Germonta (Traviata) debutoval roku 1977 v Metropo­litnej opere v New Yorku. Za svoj spevácky Olymp však považuje vystúpenie v milánskej opere La Scala, keď mal v nej premiéru o niečo skôr, ako očakával – to keď mu roku 1979 ponúkli možnosť „zaskakovať“ za chorého Pavarottiho v Rudolfovi z Bohémy.

Peter Dvorský vystupoval vo Veľkom divadle v Moskve, vo viedenskej Štátnej opere, v milánskej La Scale, v londýnskej Covent Garden, v opernom divadle vo Florencii, vo veronskej Arene, v opere v Mníchove i v Metropolitnej opere v New Yorku. Prvý aprílový deň sa predstaví na koncerte v bratislavskom Národnom tenisovom centre. Slovenskú filharmóniu bude dirigovať Rastislav Štúr a ako hostia vystúpia Vašo Patejdl, Katarína Hasprová, Monika Absolónová a Petr Kolář.

debata chyba

+ Zelenina a ovocie na tanieri prinesú zdravie a šťastie.
Nebuďte lenivý, stratíte tým to, na čom ste doteraz...

+ Robte to čo vás baví, avšak skúste to robiť v pohodlí domova.
Pozitívny prístup k práci otvorí nové možnosti,...