Jagger a Sutherland v Benátkach vyjadrili podporu boju s otepľovaním

Britský rocker Mick Jagger a herec Donald Sutherland na červenom koberci filmového festivalu v Benátkach podporili protesty proti zmenám klímy. Napísal to portál Variety.

08.09.2019 13:30
Spevák a herec Mick Jagger na filmovom... Foto: ,
Spevák a herec Mick Jagger na filmovom festivale v Benátkach.
debata

Frontman kapely The Rolling Stones a kanadský herec sa spoločne objavujú v taliansko-americkom thrilleri The Burnt Orange Heresy, ktorého sobotňajšou projekciou sa festival skončil. Jagger vo filme stvárňuje démonického zberateľa umenia.

„Som rád, že to robia, pretože oni zdedia planétu,“ odpovedal Jagger na tlačovej konferencii na otázku, ako sa cíti, keď asi tri až štyri stovky demonštrantov pred Palazzo del Cinema požadujú, aby bolo obrovským výletným lodiam zakázané vplávať do Benátok a tiež aby sa zlepšilo povedomie o hrozbe klimatických zmien. „Momentálne sme vo veľmi ťažkej situácii, najmä v USA, kde súčasná vláda ruší všetky doterajšie obmedzenia na ochranu životného prostredia,“ dodal.

Demonštranti na červenom koberci väčšinou patrili k organizácii nazvanej Benátsky klimatický tábor, ktorá tvrdí, že lode plávajúce lagúnou narušujú základy historického mesta. Ich protest mal ale aj širšie posolstvo. „Je jasné, že Zem horí. Nastal čas zmobilizovať sa, podniknúť seriózne opatrenia a zabezpečiť sociálnu a klimatickú spravodlivosť,“ uviedla na svojom webe organizácia.

zväčšiť Zľava: Režisér Giuseppe Capotondi, herci Claes... Foto: SITA/AP, Joel C Ryan
Giuseppe Capotondi, herci Claes Bang, Mick Jagger, Elizabeth Debicki a Donald Sutherland Zľava: Režisér Giuseppe Capotondi, herci Claes Bang, Mick Jagger, Elizabeth Debicki a Donald Sutherland spoločne uviedli film The Burnt Orange Heresy.

„Spojené štáty, ktoré by mali byť svetovým vodcom v ochrane životného prostredia, toto vodcovstvo stratili. Rozhodli sa ísť opačným smerom,“ zdôraznil Jagger. „Som rád, že to (nebezpečenstvo klimatických zmien) ľudia pociťujú tak silno, že chcú protestovať, či už na červenom koberci, alebo aj inde,“ povedal.

Sutherland, ktorý vo filme The Burnt Orange Heresy hrá slávneho súčasného umelca, povedal, že opatrenia na ochranu životného prostredia zavedené počas pôsobenia predchádzajúceho amerického prezidenta Baracka Obamu boli „sotva primerané, ale teraz boli úplne roztrhané“.

Protest proti klimatickým zmenám a ničeniu... Foto: SITA/AP, Ettore Ferrari
Protest proti klimatickým zmenám a ničeniu Benátok veľkými výletnými loďami prebiehal priamo na červenom koberci. Protest proti klimatickým zmenám a ničeniu Benátok veľkými výletnými loďami prebiehal priamo na červenom koberci.

„Zničené sú teraz aj v Brazílii a v Anglicku to príde,“ dodal. Ochrancovia životného prostredia „musia bojovať ráznejšie a musia získať čo najväčšiu podporu“, zdôraznil kanadský herec.

„Naozaj ma bavilo hrať úlohu zberateľov,“ poznamenal Jagger k svojej filmovej úlohe. Dodal však, že sám žiadny zberateľ nie je, veci vyhadzuje, takže je skôr beznádejný prípad.

debata chyba
Viac na túto tému: #Benátky #protest #ekológia #Mick Jagger #Donald Sutherland

+ Neriskujte svoje zdravie, obetujte radšej čas nato, aby ste sa cítili dobre.
Neberte si na plecia viac ako...

+ Nezabúdajte na ovocie a zeleninu, vaše telo ich teraz potrebuje.
Nebuďte doma lenivý, pracujte tak, ako by ste...