Herečka Rose McGowan podala žalobu na Weinsteina, vraj sa ju snažil umlčať

Harvey Weinstein sa mohol desiatky rokov dopúšťať násilia na ženách a uchovávať to v tajnosti, pretože mal skúsený tím, ktorý pre neho systematicky umlčiaval a diskreditoval obete," uviedla McGowan.

24.10.2019 13:00
Rose McGowan Foto: ,
Herečka Rose McGowan.
debata

Americká herečka Rose McGowan, ktorá ako jedna z prvých v Hollywoode verejne obvinila vtedy ešte mocného filmového producenta Harveyho Weinsteina zo sexuálneho obťažovania, podala na niekdajšieho filmového magnáta, jeho bývalých advokátov a súkromnú detektívnu firmu žalobu na federálnom súde za to, že sa ju snažili umlčať a zničiť jej kariéru, ešte než producenta obvinila zo znásilnenia.

„Táto kauza je o diabolskej a nezákonnej snahe jedného z najmocnejších mužov Ameriky a jeho zástupcov umlčať obete sexuálnej agresie,“ citovala agentúra AFP zo žaloby, podanej v stredu na federálnom súde v Los Angeles. „Harvey Weinstein sa mohol desiatky rokov dopúšťať násilia na ženách a uchovávať to v tajnosti, pretože mal skúsený tím, ktorý pre neho systematicky umlčiaval a diskreditoval obete,“ uviedla McGowan.

Weinsteinova právnička Phyllis Kupferstein vyhlásila, že McGowan si robí „reklamu kvôli peniazom“ a žalobu odmietla ako nedôvodnú. „Od chvíle, kedy požadovala šesť miliónov dolárov za to, že nezverejní nepodložené obvinenia, čo sme vtedy odmietli, sme vedeli, že čaká na vhodnú príležitosť, aby podala takúto žalobu,“ uviedla podľa agentúry AP.

Obvinenia, ktoré McGowan vzniesla proti Weinsteinovi na jeseň 2017, odštartovali škandál a následne aj celé hnutie #MeToo kritizujúce sexuálne zneužívanie páchané celebritami. Terajšia žaloba je podaná na Weinsteina, jeho advokátov Davida Boiesa a Lisu Bloomovú a súkromnú agentúru Black Cube, ktorú obviňuje z vydierania, narušenia súkromia a podvodu.

Podľa McGowanovej sa Weinstein v roku 2016 dozvedel, že chystá knihu o znásilnení, ktorého sa na nej dopustil v roku 1997 a vyslal na ňu svojich ľudí, aby zaistili, že príbeh „nikdy neuzrie svetlo sveta a aj keby, tak jej nikto neuverí“. Podľa žaloby boli do rok trvajúcej kampane proti McGowanovej „zapojené najmocnejšie sily, ktoré si možno za peniaze kúpiť“.

Právny zástupca Lisy Bloomovej, Eric George, označil za neospravedlniteľné, že McGowan do žaloby zahrnula jeho klientku. „Pre tieto obvinenia jednoducho neexistuje žiadny vierohodný dôkaz alebo právny základ,“ vyhlásil.

Weinstein bol vlani v máji v New Yorku obvinený zo znásilnenia a ďalších sexuálnych zločinov, ktorých sa podľa polície dopustil na dvoch ženách. Hrozí mu za to až 25 rokov väzenia. Weinstein trvá na svojej nevine.

Na správanie vplyvného hollywoodskeho magnáta sa sťažovali desiatky žien, ktoré Weinsteina obviňovali z oobťažovania a urážlivých výrokov, ale aj z obmedzovania osobnej slobody a znásilnenia. Medzi údajnými obeťami sú aj slávne americké filmové hviezdy, vrátane Salmy Hayek či Gwyneth Paltrow. Niektoré prípady sú desiatky rokov staré, ďalšie sa datujú do nedávnej doby.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rose McGowan #Harvey Weinstein ##meetoo

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...