Emília Vášáryová je najobľúbenejšou slovenskou divadelnou herečkou

Najobľúbenejšou slovenskou divadelnou herečkou je Emília Vášáryová, ktorej dalo v prieskume hlas 24,9 percenta ľudí. Podľa záverov Ústavu výskumu kultúry Národného osvetového centra sú celkovo najobľúbenejšie herečky silnej strednej generácie, pre ktoré však zostávajú konkurenciou herečky staršej generácie.

31.01.2005 18:29
debata

Na druhom mieste je Zdena Studenková s 21,9 percentami, na treťom Magda Paveleková s 18 percentami. Nasleduje Kamila Magálová (15,3 percenta), Eva Krížiková (12,3 percent), Božidara Turzonovová (10,3 percent), Zuzana Kronerová s deviatimi percentami, Anna Šišková so 6,9 percentami a Soňa Valentová so 6,3 percentami. Katarína Kolníková so 4,6 percentami uzatvára prvú desiatku, do ktorej sa dostali iba herečky z bratislavských divadiel. 

Mimobratislavské kamenné divadlá sú zastúpené len Evou Pavlíkovou z nitrianskeho Divadla Andreja Bagara, ktorá získala 3,9 percenta. Podľa autorov prieskumu tak o popularite skôr rozhoduje to, ako často sa herečka objaví na televíznej obrazovke, než ich výkony v divadlách. Tie totiž väčšina respondentov z celého Slovenska nemala možnosť vidieť. Po tom, čo STV prestala s produkciou vlastných televíznych a literárno-dramatických programov, si herečky získavajú popularitu v reprízach starších programov, alebo účinkovaním v zábavných reláciách.

Necelé tri percentá získala Mária Kráľovičová, na 13. mieste je s 2,4 percentami diplomatka Magda Vášáryová, čo svedčí o tom, že vplyv na popularitu majú aj staršie divácke zážitky. Do prvej pätnástky sa dostali aj Zuzana Kocúriková (2,2 percenta) a Anna Javorková s dvoma percentami. Jedna z najexponova­nejších herečiek mladšej generácie v SND Diana Mórová otvára druhú pätnástku, do ktorej sa dostalo aj niekoľko mladších a muzikálových herečiek. Nasledujú Zita Furková, Milka Zimková, Viera Strnisková, Monika Hilmerová, Zuzana Norisová, Gabika Škrabáková, Szidi Tobias, Eva Kristínová a Zuzana Fialová. Národné osvetové centrum uskutočnilo svoj sociologický výskum v septembri 2003 na vzorke 1469 respondentov.

debata chyba

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...