Hlupákov hrám strašne rád! Malý, ale neprehliadnuteľný DeVito oslavuje 75

Americký herec a režisér talianskeho pôvodu Danny DeVito, ktorý sa narodil 17. novembra 1944, síce meria necelý meter a pol a málokedy hral hlavnú úlohu, napriek tomu ale patrí k neprehliadnuteľným postavám Hollywoodu.

17.11.2019 00:00
Danny DeVito Foto: ,
Americký herec, režisér a producent Danny DeVito.
debata

Svojim postavám komických a divoko gestikulující tlsťochov dokáže dať neobvyklý šmrnc, navyše sa uplatnil aj ako producent. Na konte má oceňované filmy ako Pulp Fiction, Erin Brockovich aj Muž na Mesiaci režiséra Miloša Formana.

Práve najslávnejší český filmový tvorca stál pri zrode DeVitovy hviezdnej kariéry, keď mu dal úlohu v oscarovom Prelete nad kukučím hniezdom (1975). Do širšieho povedomia sa o pár rokov neskôr DeVito dostal rolou Louieho De Palmy v televíznom seriáli Taxi z rokov 1978 až 1983, za ktorú dostal cenu Emmy a Zlatý glóbus. Medzinárodný ohlas potom dosiahol v polovici 80. rokov po boku Michaela Douglasa a Kathleen Turnerovej v dobrodružných filmoch Honba za diamantom a Honba za klenotom Nílu.

Herec Danny DeVito na archívnom zábere. Foto: SITA/AP, Jonathan Short
Herec Danny DeVito na archívnom zábere. Herec Danny DeVito na archívnom zábere.

„Vždy som miloval temné, mysteriózne filmy, ale na druhú stranu v nich musela byť aj sranda. A tých hlupákov hrám strašne rád. Áno, som v tom dobrý! Keby ste ma lepšie poznali, tak by ste asi vedeli prečo,“ rozprával raz DeVito, medzi ktorého nezabudnuteľné úlohy patrí aj Tučniak alias Oswald Cobblepot zo snímky Batman sa vracia (1992). V rovnakom roku pritom nakrútil vzácnu výnimku vo svojej režisérskej filmografii, drámu o odborárskom vodcovi s názvom Hoffa, v ktorom dal hlavnú úlohu Jackovi Nicholsonovi.

Za kamerou však rodák z New Jersey slávil úspechy skôr s komédiami. Už jeho celovečerná režijná prvotina Vyhoď mamu z vlaku (1987), v ktorej si zahral po boku Billyho Crystala jednu z hlavných rolí, získala dobré kritiky a bola aj zisková. Nasledujúca čierna komédia Vojna Roseovcov, do ktorej obsadil Douglasa a Turnerovú, sa potom stala jedným z veľkých filmových hitov roku 1990 a je dodnes asi najlepším režisérskym počinom Dannyho DeVita.

K umeniu to pritom syna imigrantov z Talianska ťahalo už od mladosti. Zatiaľ, čo jeho otec si vyskúšal prácu sprievodcu alebo mäsiara a nakoniec ho živila vlastná gulečníkový herňa, Danny už po strednej kole chodil na kurzy herectva a maskérstva – a k tomu si privyrábal strihaním vlasov v kaderníckom salóne svojej sestry. „A ty si myslíš, že na ten tvoj meter a pol v Hollywoode naozaj čakajú?“ pýtal sa ho otec Daniel začiatkom 70. rokov po prvých skúsenostiach s filmom.

Ešte predtým sa ale uplatnil v divadle, hral napríklad v jednej z inscenácií Prelet nad kukučím hniezdom a úlohu pána Martiniho mu potom zveril aj Forman. „Keď som ho stretol na začiatku 70. rokov, tak to bola radosť … už castingy boli úžasné, skoro tak skvelé, ako samotné natáčanie filmu,“ spomínal po rokoch DeVito na svojho priateľa, ktorému o štvrťstoročie neskôr produkoval úspešnú snímku Muž na mesiaci (1999) o komikovi Andym Kaufmanovi, s ktorým sa stretával pri natáčaní seriálu Taxi.

Ako producent má Danny DeVito na konte niekoľko ďalších podarených filmov. Jeho spoločnosť Jersey Films stála za Tarantinovou snímkou ​​Pulp Fiction (1994), krimikomédiou Chyťte ho! (1995) režiséra Barryho Sonnenfelda alebo oskarovú drámu Erin Brockovich (2000), ktorú podľa skutočných udalostí nakrútil Steven Soderbergh.

Ako je jeho zvykom, väčšinou hrá vedľajšie postavy, ktorým ale dokáže vtlačiť zvláštny šarm. Tento rok sa objavil napríklad v hranej verzii disneyovky Dumbo v réžii Tima Burtona, ktorý mu dal úlohu cirkusového principála. Nepohrdne ani malou roličkou, pred rokmi si zahral depresívneho striptéra v jednom z dielov Priateľov, jeho hlas je často počuť aj animovaných filmoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Prelet nad kukučím hniezdom #Danny DeVito

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...