Bob Marley by oslavoval šesťdesiat

Najvýznamnejší predstaviteľ reggae Jamajčan Bob Marley by sa 6. apríla dožil 6o rokov. Navštevoval hudobnú školu jamajského speváka Joe Higgsa. Hudba sa mu stala jediným prostriedkom ako uniknúť z tvrdého života.

05.04.2005 21:55
debata

Ako 16-ročný sa Bob stretol s vtedajšou tinédžerskou hviezdou Jimmy Cliffom a miestnym producentom nahrávacieho štúdia Leslie Kongom. Po štúdiovej nahrávke Sudcu Nie vznikol v jeho réžii aj prvý singel nového talentu Ešte šálku kávy. Už bez producenta si mladí muzikanti založili skupinu The Wailing Wailers a miestnu slávu zožala skladba Simmer Dow­n.

Po zmenách v obsadení kapely nové hity v štýle reggae na seba nedali dlho čakať a ani ponuky na nahrávanie a vydávanie platní. Významné bolo stretnutie členov Wailers so spevákom Johnny Nashom, s ktorým absolvovali turné po Švédsku a Veľkej Británii. Štýl reggae z Broadway presvedčilo aj CBS a prvé album Catch a Fire malo svetový úspech.

Popularita Wailers predstihla v USA majstrovstvo nahrávok Erica Claptona a ich albumy mali odbyt. Fenomén reggaemánie si vážili aj Rolling Stones. Ich Exodus z roku 1977 je považovaný za najlepší album čo vytvorili. Po obvineniach z užívania marihuany a správe o rakovinovom ochorení sa v apríli 1978 vrátil Marley na Jamajku.

Za verejnú angažovanosť dostal Mierovú medailu tretieho sveta OSN, krátko na to po prvý raz navštívil Afriku – Keňu a Etiópiu. Tam vznikala aj jeho pieseň Zimbabwe a druhé album živého koncertu Babylon by Bus. Posledné americké turné začal Marley v Bostone, avšak po koncerte v New Yorku ho 21. septembra 1980 hospitali­zovali.

Odmietol liečenie a koncert v Pittsburghu bol jeho posledným. Liečenie a operácia v Nemecku nepreniesla zvrat a tak zomiera v nemocnici v Miami 11. mája 1981. Pochovaný je v mauzóleu na rodnom ostrove.

debata chyba

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...