Mečoch na Pohodu neprišiel aj napriek sľubu

Tanečník, choreograf a autor projektu Miliónový tanec Fredy Ayisi, ani jeden z finalistov tanečnej súťaže - Johny Mečoch na Pohodu napriek sľubu neprišli. Obidvaja sa mali zúčastniť diskusie s odborníkmi o asertivite, kde na nich čakalo asi dvesto účastníkov festivalu Bažant Pohoda 2005.

16.07.2005 15:56
debata

Diskusia trvala dve hodiny, no do jej skončenia Ayisi s Mečochom nedorazili. Dôvod ich neúčasti nie je zatiaľ známy, no debata bola napriek tomu úspešná. Diskusiu na tému O otvorenosti drzosti a vyjadrovaní vlastného názoru na festivale zorganizovala Liga za duševné zdravie.

S psychologičkou Andreou Ševčíkovou, profesorom Antonom Heretikom – psychológom a psychiatrom Danielom Ralausom hľadali odpovede na mnohé otázky. Diskusiu, do ktorej sa zapájalo prekvapivo veľa účastníkov moderovala Renáta Ďurišová.

Účastníci debaty sa najskôr oboznámili s pojmom asertivita a odborníci vysvetlili, že v aseritivite ide o to, že každý má právo na vlastný názor, ale zároveň by nemal nikoho obmedzovať. Profesor Heretik to vysvetlil na príklade tancujúceho mladíka, ktorý pri skákaní na koncerte skáče inému návštevníkovi po nohách. Na jednej strane má právo na vlastný prejav, no zároveň ním niekoho iného obmedzuje.

Podľa odborníkov, asertívny človek dokáže povedať „nie“ a presadzovať požiadavky primeraným spôsobom. Dôležitá je pri tom komunikácia a nejde iba o verbálny prejav. „Keď chodíte s otráveným ksichtom po Pohode, všetkým automaticky oznamujete, že sa vám tu nepáči,“ uviedol príklad profesor Heretik.

Psychicky labilní ľudia môžu mať s prijímaním kritiky problém. Všetci z prítomných sa zhodli na tom, že človek so skutočnými psychickými problémami nikdy profesionálnu pomoc nevyhľadáva.

debata chyba

+ Nezabúdajte cvičiť aj v pohodlí domova, budete sa tak cítiť lepšie.
Čím skôr si dokončíte svoju prácu, tým skôr...

+ Vyvážený jedálniček je základom pre dlhodobé zdravie.
Finančná disciplína teraz vytvorí pevný základ pre...