Oslávenec Mr. Bean miluje autá! Medzi jeho luxusnými kúskami má miesto aj Škoda

Britský herec a komik Rowan Atkinson sa celosvetovo najviac preslávil ako predstaviteľ komického, mĺkveho Mr. Beana.

06.01.2020 13:15
Herec  Rowan Atkinson Foto:
Herec Rowan Atkinson oslavuje 65. narodeniny.
debata (10)

Muž s neuveriteľne premenlivou tvárou zaútočil na bránice filmových divákov tiež v úlohe tajného agenta Johnnyho Englisha. Atkinson, ktorý sa narodil 6. januára 1955, však dokázal so cťou stvárniť na filmovom plátne i slávneho komisára Maigreta a seriózne roly zahral aj v divadle.

Beanomániu odštartoval už prvý diel zo série príbehov o problémoch slobodného mládenca z roku 1990. Nešika so smiešne vypúlenými očami, hadrovým medvedíkom a množstvom bláznivých nápadov sa stal miláčikom publika v desiatkach krajín. Niet divu, že sa Mr. Bean dočkal aj dvoch celovečerných snímok, prvéej v roku 1997 a druhej o desať rokov neskôr. Ako Mr. Bean Atkinson vystúpil aj počas otváraieho ceremóniálu londýnskej olympiády v roku 2012.

Herec  Rowan Atkinson oslavuje 65. narodeniny. Foto: SITA/AP
Rowan Atkinson, Láska nebeská, rebríček. Herec Rowan Atkinson oslavuje 65. narodeniny.

Atkinson si zahral aj kňaza v romantickej komédii Štyri svadby a jeden pohreb (1993), celkovo trikrát stvárnil tajného agenta Johnnyho Englisha v rovnomenných paródiách na bondovky.

„Osobne som celkom iný, než Mr. Bean. Som až desivo normálny,“ nechal sa pred časom počuť Atkinson. Napriek tomu ho už od školy sprevádzala povesť príležitostného triedneho šaša. Záujem o moderné technológie priviedol Atkinsona – tretieho syna farmára v Consett v severnom Anglicku – na štúdium elektrotechniky v Oxforde. V roku 1979 prenikol do televízie ako herec a scenárista v seriáli BBC.

V 80. rokoch potom so svoím spolužiakom z Oxfordu Richardom Curtisom vymyslel situačnú komédiu Čierna zmija, založenú na svojráznom výklade britských dejín. Hlavne však spolu stvorili postavu pána Beana. Televízni diváci ho poznajú aj z úspešného komediálneho seriálu Tenká modrá línia, ktorý vznikol v rokoch 1995 a 1996. Jeho celovečerným hereckým debutom však bola vážna úloha v bondovke Nikdy nehovor nikdy (1983).

Výraznejšiu dramatickú úlohu zohral v štyroch televíznych filmoch o detektívovi Maigretovi (2016–2017), ktorý fajčí fajku a psychologicky aj ľudsky rozoberá prípady a podozrivých. Rolu slávneho francúzskeho policajta z pera belgického spisovateľa Georgesa Simenona však Atkinson dlho zvažoval. „Znovu a podstatne dlhšiu dobu som o tom premýšľal a rozhodol som sa, že by som to mohol skúsiť,“ povedal o tejto úlohe Atkinson. „Priťahovalo ma, že to bude veľká výzva a dosť náročná. Rozhodnutie ísť do toho bolo spojené so skutočnosťou, že táto postava je veľmi obyčajný muž a ja, všeobecne vzaté, som zase toľko obyčajných mužov nehral. Hral som osobitejšie postavy, ľudí, čo sú trochu divní alebo výstrední.“

Britskí kritici pochválili Atkinsona aj za jeho divadelnú rolu osamelého učiteľa v hre Simona Graya Quatermaine 's Terms (Quatermaineove podmienky), ktorá mala premiéru v januári 2013 v Londýne. Denník The Guardian vtedy uviedol, že herec „vyjadruje esenciálnu osamelosť … hrá muža, ktorého prívetivosť je súčasne tragická“. Vážnu divadelné úlohu Atkinson zohral už v roku 1988 v sérii Čechovových jednoaktoviek.

Britský herec Rowan Atkinson ako Mr. Bean na... Foto: SITA/AP
Rowan Atkinson ako Mr. Bean Britský herec Rowan Atkinson ako Mr. Bean na snímke z roku 2007.

K jeho veľkej vášni patria luxusné a superšportové vozidlá. V jeho garážach tak našli miesto okrem iného Honda NSX, Jaguar MK7, Aston Martin DB2, Ford Falcon, BMW 328 a Rolls-Royce Phantom Coupé. V londýnskych uliciach však bol vídaný aj za volantom vínovej Škody Superb. V roku 2015 predal za osem miliónov libier svoj superšportový automobil McLaren F1, ktorý mal osem rokov a dvakrát s ním nabúral. Za svoje umenie si prevzal v roku 2013 od kráľovnej Alžbety II. Rád britského impéria.

V roku 1990 si vzal filmovú maskérku Sunetru Sastryovú, s ktorou má dve deti, Lily a Benjamina. V roku 2015 sa pár rozviedol. Od tej doby je Atkinsonovou partnerkou britská komediálna herečka Louise Ford, s ktorou má dcéru Islu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #Mr. Bean #Rowan Atkinson

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...