V Kanade sa vraj už tešia na Meghan aj Harryho! Čo si od nich sľubujú?

Mediálne ostro sledovaný príchod princa Harryho a jeho manželky Meghan do oblasti Vancouveru povzbudil kanadských monarchistov a u miestnych obchodníkov vyvolal nádej na pekné zisky, píše agentúra AFP.

02.02.2020 08:00
Harry, meghan Foto:
Princ Harry a vojvodkyňa Meghan na archívnom zábere počas návštevy Canada House.
debata (5)

Presvedčený monarchista Raymond Greenwood dokonca vyvesil na svojom dome kráľovskú zástavu, osobnú vlajku kráľovnej Alžbety II., aby si uctil príchod urodzeného páru.

Hoci je to dnes silne symbolické, v Kanade, ktorá je členom Spoločenstva národov (Commonwealth of Nations), je kráľovná formálne hlavou štátu rovnako ako v rade ďalších bývalých britských kolónií.

„Som veľmi, veľmi šťastný,“ raduje sa Greenwood, predseda miestneho klubu pre podporu turistiky. „Kto by si neprial mať to šťastie, že stretne Meghan, ako v susedstve venčí svoje psy,“ dodáva Greenwood a žartovne doplňuje, že by mohol zriadiť stánok, kde by predával suveníry s kráľovskou tematikou.

Bruce Hallsor, ktorý vedie miestnu pobočku monarchistickej ligy, sa už vidí, ako sa stretáva s vojvodom a vojvodkyňou zo Sussexu pri nejakej mondénnej príležitosti. „Sebecky dúfame, že princ Harry a Meghan síce obmedzia svoje oficiálne záväzky, ale že nám bude dopriate sa s nimi vidieť. Veľmi by nás to potešilo,“ hovorí a odmieta kritiky tých, ktorí páru vytýkajú, že sa chcú zbaviť záväzkov spojených s monarchiou.

Miestni obyvatelia sa celkovo z príchodu vojvodcovského páru radujú. Niektorí dúfajú, že jeho prítomnosť pozitívne ovplyvní obchod. Pár sa usadil v luxusnom dome v North Saanich na predmestí Victorie v Britskej Kolumbii.

Predaj vlajky Spojeného kráľovstva zvanej Union Jack a ďalších kráľovských znakov už podľa Susan Bravermanovej, ktorá má obchod so suvenírmi vo Vancouveri, značne vzrástol.

Susan priznáva, že je fanúšičkou Meghan od tej doby, čo sa bývalá americká herečka objavila v seriáli Kravaťáci nakrúcanom v Toronte. A podobne ako ďalší noví susedia páru mu nevyčíta, že sa chcel osamostatniť.

Zatiaľ nie je známe, kde sa Harry a Meghan chcú dlhodobo usadiť. Svoje prednosti má taktiež ekonomická metropola krajiny Toronto. Práve tam žije jedna z najlepších priateliek vojvodkyne, Jessica Mulroney, vydatá za syna jedného bývalého kanadského premiéra. Sama vojvodkyňa tu prežila niekoľko rokov pri natáčaní seriálu Kravaťáci.

Ostrov Victoria na pobreží Tichého oceánu nesie meno kráľovnej Viktórie, prababičky princa Harryho. A oblasť sama mu môže pripomínať rodný ostrov s čajovňami a dvojposchodovými autobusmi. Vancouverský právnik Edward Wang zase varuje pred politickými pascami, ktoré môžu na Harryho a Meghan čakať, keď urobia nejaké verejné vyhlásenie.

Manželia podporujú boj proti otepľovaniu klímy, čo môže vyvolať len súhlas značnej časti Kanaďanov, ale môže to pobúriť zástancov ropného priemyslu v krajine, ktorá patrí medzi hlavných producentov ropy a uhlia.

„Sú tu nepochybne riziká, že v politike vstúpia na mínové pole,“ usudzuje právnik. A dáva im radu, ktorá im má pomôcť pri lepšej integrácii: pracovať na francúzštine, druhom oficiálnom jazyku v Kanade, reči, ktorú Harryho babička veľmi dobre ovláda.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #princ Harry #radosť #Kanada #turizmus #Vancouver #očakávanie #vojvodkyňa Meghan

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...