Úchvatná kráľovná Helen Mirren má 75! Skúsila češtinu, miluje boršč a pelmene

Britská herečka Helen Mirren patrí k veľkým dámam strieborného plátna. Svetová sláva ju zastihla až ako 61-ročnú po úlohe britskej kráľovnej Alžbety II. vo filme Kráľovná, za ktorý dostala Oscara. 26. júla oslavuje 75 rokov.

26.07.2020 11:00
Helen Mirren Foto:
Helen Mirren získala Zlatého medveďa za celoživotný prínos kinematografii.
debata

Nominovaná na Oscara bola Mirren tiež za roly v snímkach Šialenstvo kráľa Juraja (1994), Gosford Park (2001) a Posledná nedeľa (2009). A v roku 2013 získala britskú cenu Laurencea Oliviera za najlepší herecký divadelný výkon roka za svoje stvárnenie kráľovnej Alžbety II. v hre Audiencia (The Audience).

Helen Mirren v šatách Dior  počas  udeľovania... Foto: SITA/AP
Helen Mirren Helen Mirren v šatách Dior počas udeľovania Zlatých glóbusov.

Televízni diváci poznajú Mirren z britského detektívneho seriálu Hlavný podozrivý, postava chladnej a neústupnej komisárky Tennisonovej jej vyniesla kultový štatút. Cenu Emmy dostala mimo iného za hlavnú rolu v televíznom historickom filme, kde takisto hrala kráľovnú Alžbetu II.

Herečka Helen Mirren na premiére seriálu...
Helen Mirren a jej manžel  Taylor Hackford...
+8Helen Mirren získala Zlatého medveďa za...

Mirren pochádza z britsko-ruskej rodiny, jej otec sa pôvodne volal Mironov a bol potomkom významnej šľachty. Jeho predkovia slúžili cárovi ako diplomati a vojvodcovia. Rodičia z nej chceli mať učiteľku, ona sa však už v mladosti stala členkou slávnej Kráľovskej shakespearovskej spoločnosti a od 60. rokov sa objavovala vo filme.

Škandál vyvolala odvážnou snímkou režiséra Tinto Brassa Caligula z roku 1979, kde stvárnila jednu z hlavných rolí, prelomovou filmovou skúsenosťou pre ňu bola dráma Cal (1984). Ďalej hrala napríklad v thrilleri Na odstrel, Dlh a v mnohých ďalších.

V akčnom filme Red (2010), kde Mirren stvárnila bývalú agentku prenasledovanú CIA, sa musela naučiť strieľať, čo jej vraj pripadalo „príšerne zvodné“. Zatiaľ posledným filmom, kde sa objavila, je akčná snímka Anna z minulého roka, ktorý natočil režisér Luc Besson.

Obdiv žne herečka aj za svoj módny vkus, za šaty vraj ale veľa neutráca a nakupuje rada na charitatívnych bazároch. Netají sa tým, že v mladosti vyskúšala kokaín či LSD.

Helen Mirren si v piatok na 47. ročníku... Foto: KVIFF.COM
20648-helen-mirren- Helen Mirren si v piatok na 47. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary prevzala Krištáľový glóbus za mimoriadny prínos svetovej kinematografii

V roku 2012 si Helen Mirren na 47. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary prevzala Krištáľový glóbus za mimoriadny prínos svetovej kinematografii. "Ocenením za celoživotný prínos sa jeden život končí, ale iný začína,“ povedala na pódiu, na pár ďakovných slov si trúfla aj v češtine. "Ďekuji! Je mi velkou ctí. A končím s češtinou,“ povedala za obrovského potlesku.

Vďaka podpore manžela, amerického režiséra a producenta Taylora Hackforda, si vyskúšala aj prácu na druhej strane kamery – v USA natočila zhruba polhodinový dokument. V roku 2003 dostala Rád britského impéria, o desať rokov neskôr získala hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy. „Baví ma nosiť zlaté šperky s diamantmi,“ prezrádza herečka, ktorá rada navštevuje galérie a zaujímajú ju hlavne klasická plátna zo 14.-16. storočia.

Ruská duša v Mirrenovej o sebe vraj dáva vedieť hlavne pri jedle: "Milujem ruskú kuchyňu, zatiaľ, čo ostatní sa jej ťažkých pokrmov skôr desia. Rusi varia veľa jedál s kapustou a to mám rovnako rada ako pelmene, potom samozrejme boršč. Ale aj umelecky cítim blízkosť k Rusku, "prezradila o sebe v jednom z rozhovorov.

Helen Mirren a jej manžel  Taylor Hackford... Foto: SITA/AP
Helen Mirren Helen Mirren a jej manžel Taylor Hackford počas udeľovania Zlatých glóbusov.

Herečka Helen Mirren si okrem skvelej kariéry užíva aj výnimočný vzťah s manželom, už spomenutým režisérom Taylorom Hackfordom (75). Oscarová herečka mu povedala "áno“ v roku 1997, to znamená, že pred oltár sa postavila ako takmer 50-ročná. Režisér je jej prvým manželom. "Je skvelé nájsť partnera v neskoršom období života. Viac oceníte nielen lásku a túžbu vo vzťahu, ale aj to, že ste skutočnými partnermi,“ opísala napríklad v Today Show.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Helen Mirren

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...