Agnieszka Holland o Jurajovi Lojovi: Uchvátila ma jeho duša

Životopisnú drámu Šarlatán inšpirovanú skutočnými osudmi českého liečiteľ a znalca bylín Jana Mikoláška odpremiérovala v stredu v Bratislave poľská režisérka Agnieszka Hollandová.

22.08.2020 00:00
Juraj Loj Foto: ,
Herec Juraj Loj.
debata

Mikolášek je človek bez odborného lekárskeho vzdelania, ale s nevšedným a nevysvetliteľným nadaním diagnostikovať a pomocou byliniek liečiť choroby, s ktorými si ani doktori nevedia rady. Jeho mimoriadne schopnosti sú však vykúpené bojom s vlastnými démonmi. Liečiteľstvo je jeho vnútornou spásou a ochranou pred sebou samým. V hlavnej úlohe muža, na ktorého sa v priebehu niekoľkých desaťročí obracali s prosbou o pomoc státisíce ľudí zo všetkých spoločenských vrstiev, sa predstaví Ivan Trojan.

Herec  Juraj Loj a režisérka Agnieszka Holland. Foto: SITA/AP, Joerg Carstensen
Juraj Loj Herec Juraj Loj a režisérka Agnieszka Holland.

„Je to veľmi univerzálny herec, ale zároveň má v sebe veľkú introvertnosť, ktorú tá postava potrebovala, pretože divák by dokonca filmu nemal vedieť, čo urobí, čo cíti a čoho je schopný. Zdalo sa mi, že nikto iný by to tak dobre nezahral,“ vyhlásila režisérka Šarlatána, ktorý odráža odveký boj dobra a zla, lásky a nenávisti, viery a zrady. To všetko v jednom človeku na pozadí dobových udalostí.

Úlohu Mikoláška v mladom veku zverila Hollandová synovi Ivana Trojana – Josefovi. „To bol darček od Boha. Môj mentor a priateľ Andrzej Wajda hovorieval, že dobrého režiséra poznáte podľa toho, či má šťastie na počasie. Ja si myslím, že som veľmi dobrá režisérka, mám šťastie na kasting, môj hlavný herec, ktorého potrebujem vo veku 20 rokov, má 18-ročného syna, ktorý sa mu tak podobá, a je talentovaný,“ komentovala 71-ročná filmárka vydarené obsadenie.

Mikoláškovho asistenta, ale zároveň tiež životného partnera, si zahral slovenský herec Juraj Loj. „Uchvátila ma Jurajova duša, ten úsmev a tiež to, ako sa na vás pozerá, skutočne má v sebe pozornosť a nehu,“ uzavrela. V ďalších úlohách sa divákom predstavia Jaroslava Pokorná, Martin Myšička, Jiří Černý, Miroslav Hanuš, Václav Kopta, Jan Budař a iní.

debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Loj #Agnieszka Holland #šarlatán

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....