Mark Darcy oslavuje 60-ku! Neočaril len Bridget Jonesovú, ale aj filmovú kritiku

Charizmatický herec Colin Firth, ktorý je aj príležitostným spevákom a spisovateľom, oslavuje 10. septembra šesťdesiatku.

09.09.2020 00:00
Colin Firth Foto: ,
Herec Colin Firth oslavuje 60-ku.
debata

Britský herec Colin Firth sa preslávil najmä rolami v historických filmoch, zažiaril napríklad v oscarovej snímke Kráľova reč. Zo škatuľky historických postáv sa dokázal vymaniť v iných diváckych hitoch – romantických komédiách Denník Bridget Jonesovej, Láska nebeská alebo muzikáli Mamma Mia!

Colin Firth vo filme "Mamma... Foto: SITA/AP, Jonathan Prime
Colin Firth Colin Firth vo filme "Mamma Mia!"

Na plátne Firth debutoval v roku 1984 vo filme Iná krajina, do všeobecného povedomia sa dostal o päť rokov neskôr vďaka úlohe Valmonta v rovnomennom veľkofilme Miloša Formana z roku 1989 o šľachticovi a jeho milostných hrách plných intríg a pretvárky, v ktorom získal hlavnú rolu.

Veľkú popularitu mu priniesol televízny seriál Pýcha a predsudok z roku 1995, ktorý bol natočený podľa predlohy spisovateľky Jane Austinovej a v ktorom stvárnil pána Darcyho. Do galérie jeho slávnych historických postáv patrí aj britský aristokrat a fotograf Clifton z prepisu románu Anglický pacient (1996) či klamár lord Wessex z kostýmovej romantickej komédie Zamilovaný Shakespeare (1998).

Zaujímavá rola sa mu podarila vo filme Krídla slávy režiséra Otakara Votočka z roku 1990, kde stelesnil oklamaného spisovateľa a zúfalého vraha Briana Smitha, ktorý sprevádza svoju obeť, slávneho herca, do záhrobia a späť do života. Pozoruhodná bola aj dráma zo stredovekého Francúzska s názvom Hodina prasaťa.

Prvú oscarovú nomináciu si vyslúžil za úlohu homosexuálneho profesora v psychologickej dráme Single Man (2009), slávnu sošku ale získal o dva roky neskôr za rolu zajakávajúce sa kráľa Juraja VI. v snímke Kráľova reč. Príbeh otca kráľovnej Alžbety II., Ktorý sa ešte ako vojvoda z Yorku potýka so svojím koktaním a ktorému život strpčujú najmä verejné aj rozhlasové vystúpenia, získal 12 nominácií na Oscara, z ktorých štyri premenil.

Firth ešte pred premiérou snímky pripustil, že spôsob, akým hrá vadu reči svojho hrdinu, nemusí presne zodpovedať realite. „Museli sme kvôli príbehu začať tak, aby na tom bol pri prejave vo Wembley naozaj zle, aby sa to mohlo na konci aspoň trochu zlepšiť, pretože sa nikdy úplne nevyliečil,“ povedal herec. „Ale isté je, že to pre neho bolo veľmi, veľmi vyčerpávajúce.“

Colin Firth a  Helen Mirren v roku 2016. Foto: SITA/AP, Jonathan Short
Colin Firth Colin Firth a Helen Mirren v roku 2016.

Firthov výkon nadchol divákov i kritiku. „Colin Firth predviedol najlepší výkon kariéry … film potvrdzuje oscarovú horúčku, ktorá ho obklopuje,“ uviedol napríklad denník London Evening Standard. Okrem Oscara dostal britský herec za úlohu i Zlatý glóbus, cenu BAFTA či Európsku filmovú cenu.

Firth si zahral aj v ďalších divácky úspešných filmoch, popularitu mu priniesla rola Marca Darcyho vo filme Denník Bridget Jonesovej. Úspešné boli aj filmy Láska nebeská či Mamma Mia !, kde predviedol, že vie aj dobre spievať. V roku 2011 ho britská kráľovná Alžbeta II. vyznamenala Rádom britského impéria.

V roku 1997 sa Firth oženil s talianskou producentku Livia Giuggiogliovou. V roku 2017 Firth oznámil, že získal talianske občianstvo a jeho manželka má podané žiadosti o britský pas. V roku 2019 pár po vyše 20-tich rokoch manželstva ohlásil rozchod. Dvojica spoločne vychovávala dvoch synov – Mattea (17) a Lucu (19). Okrem nich je Firth otcom aj 30-ročného Willa, ktorého mamou je herečka Meg Tilly (60).

Herec Colin Firth a jeho manželka Livia Firth... Foto: SITA/AP, Joel C Ryan
Herec Colin Firth a jwho manželka Livia Firth. Herec Colin Firth a jeho manželka Livia Firth na archívnej snímke.

Manželstvo slávneho Brita prešlo krízou už v roku 2017, kedy si jeho manželka začala vzťah s istým talianskym novinárom, ktorý sa po skončení vzťahu páru vyhrážal. Aféra s novinárom sa začala v období, kedy mali manželia pauzu, po ktorej sa však ich vzťah následne obnovil.

Herec  Colin Firth.
Colin Firth a jeho manželka Livia Giuggioli...
+5Hereckí kolegovia Colin Firth a Julianne Moore...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Colin Firth #Denník Bridget Jonesovej

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...