Peteraj superstaristom veľké šance nedáva

Kamil Peteraj (62) - spisovateľ, básnik, textár. Jeho textárske začiatky sa datujú do polovice 60. rokov a spájajú sa s kapelou Prúdy. Spolupracoval napr. s Pavlom Hammelom, Mariánom Vargom, Miroslavom Žbirkom, Marikou Gombitovou a Robom Grigorovom.

13.12.2007 05:42
debata

Ako na vás pôsobí súťaž Slovensko hľadá SuperStar?
Je to veľmi dobre vymyslená televízna karaoke súťaž, postavená na princípe rozprávky o Popoluške, ktorú publikum postupne objaví a ona alebo on sa za pár týždňov a na pár dní stane idolom. Za neznámymi ľuďmi, ktorí majú talent a odvahu, sa od kastingov postupne cez jednotlivé kolá až po finále roztáča celý popmusicový ,,stroj", ktorý ich vynesie do neba. A potom ich ponechá vlastnému osudu – vo väčšine prípadov postupnému pádu. Je to hra, plná jasotu sfanatizovaného publika, vybudených očakávaní, plyšových medvedíkov až po brutálne útoky na najintímnejšie city tých, ktorí sa do tejto hry nechajú vtiahnuť.

Čo si myslíte o finalistoch?
Mnohí SuperStar podceňujú. Keď to nevidíte, respektíve keď si odmyslíte obraz, zistíte, ako to ešte vôbec nevedia a hlavne netušia nič o tom, čo je to vlastný výraz. Obrazne povedané, jazdia na drevených koníkoch, čo je fajn, ale život v pope je o niečom celkom inom.

A ich možnosti na sebapresadenie?
Nedávam im veľké šance. Rok-dva sa budú ukazovať na rôznych podnikových akciách a potom zapadnú tak ako ich predchodcovia, do sivého podpriemeru. Problém je, že nie sú to až takí veľkí speváci, skôr naopak – majú obrovské základné problémy. Na Slovensku je málo autorov schopných napísať originálny song. Mladých profesionálov však zatiaľ veľa nevidím, všetky albumy točia stále tí istí. A u starších znie slovo profesionál skoro ako nadávka.

Aké cesty na presadenie teda akceptujete?
Najlepšia cesta je stará a overená: začať od piky a vytrvalo ísť za svojím cieľom. Kto je dobrý, prerazí. Aj keď bude musieť zdolať rozličné prekážky – ale práve na nich umelec, spevák zosilnie.

Viete si predstaviť spoluprácu s niektorým z nich?
Ťažko. Isté náznaky sa rysovali pri prvom SHS, ale radšej nie. Tí ľudia, ktorých SHS vygenerovalo ako hviezdy, boli takí skazení, pomýlení a ohlúpnutí slávou, vydavateľstvom, falošnými ponukami, celým tým rachotom okolo seba, že ich viac zaujímali titulky v časopisoch ako pesničky, a netušili, že mať dobrú produkciu je to podstatné.

debata chyba

+ Každý na vás vidí, že niečo nie je v poriadku, je na čase urobiť zmenu.
Ak niečo neviete, spýtajte sa niekoho na...

+ Ak budete skutočne chcieť, všetko vám pôjde tak ako v predstavách.
Nenechajte aby za vás prácu robil niekto iný;...