Presne pred 60-timi rokmi mal premiéru Spartakus! Kirk Douglas sa už výročia nedožil

6. októbra 1960 - presne v tento deň mal v New Yorku premiéru film Spartakus, v hlavnej úlohe s Kirkom Douglasom.

06.10.2020 14:00
debata

Ten sa okrúhleho výročia jeho najslávnejšieho filmu nedožil – zomrel vo februári 2020 vo veku 103 rokov. Aj dnes ešte patrí 200 minút trvajúci Spartakus režiséra Stanleyho Kubricka k dielam, ku ktorým sa vracajú celé generácie divákov. Film prišiel herec osobne v decembri 1960 odpremiérovať aj do Viedne.

Dráma bola natočená podľa literárnej predlohy Howarda Fasta. Okrem Kirka Douglasa sa v nej predviedli aj herci ako Laurence Olivier, Tony Curtis či Peter Ustinov. Film produkovala spoločnosť Kirka Douglasa a pôvodne ho mal režírovať Anthony Mann. Po úvodných nezhodách s Douglasom ho však v tejto pozícii nahradil vtedy pomerne neznámy filmár Stanley Kubrick, s ktorým už Douglas spolupracoval na predošlej snímke.

Herec Kirk Douglas a jeho manželka Anne na... Foto: SITA/AP, Harold Filan
USA Douglas Kirk Herec Kirk Douglas a jeho manželka Anne na premiére filmu Fidlikant na streche (Fiddler on the Roof) v Los Angeles v roku 1971.

Pod scenár filmu sa podpísal scenárista Dalton Trumbo, ktorý sa stal prenasledovanou obeťou mccarthyovskej honby na komunistov v Hollywoode. Hoci Dalton pod pseudonymom Ian McLellan Hunter zožal fenomenálne úspechy a dostal dvoch Oscarov (Prázdniny v Ríme, The Brave One), oficiálne sa k nim mohol priznať až po dlhých rokoch. Podobne to bolo so scenárom k filmu Spartakus, na ktorý ho osobne prehovoril Kirk Douglas, čím sa aj s "posvätením“ vtedajšieho prezidenta Johna Kennedyho zavŕšilo jedno obdobie hollywoodskej cenzúry.

Herec Kirk Douglas s manželkou Anne na... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Kirk Douglas s manželkou Anne Herec Kirk Douglas s manželkou Anne na archívnej snímke z roku 2013.

Kirk Douglas zomrel 5. februára 2020 vo veku 103 rokov. Na striebornom plátne sa objavil prvýkrát v dráme Strange Love of Martha Ivers (1946) po boku Barbary Stanwyckovej. Za svoj život bol tri razy nominovaný na Oscara, ale prestížne ocenenie Americkej filmovej akadémie získal až v roku 1996, za celoživotné dielo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kirk Douglas #Spartakus

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....