Na začiatku išlo o krásne oči herečiek! Najväčšia filmová databáza na svete má 30 rokov

Na začiatku boli krásne oči amerických herečiek a snaha zkatalogizovať ich "výskyt" na striebornom plátne. Tak vznikli prvé dva zoznamy a postupne sa rozrastali. Tak dlho, až pred 30 rokmi, 17. októbra 1990, vznikla najväčšia filmová databáza na svete - americká Internet Movie Database (IMDb).

17.10.2020 00:00
debata

Začalo sa to v USA ako nenápadná aktivita diskusnej skupiny niekoľkých užívateľov Usenetu pod názvom rec.arts.movies. Na začiatku roku 1989 vytvorili dva zoznamy, do ktorých zaznamenávali dáta, ktoré im posielali mailom čitatelia skupiny. Aktualizované verzie svojich zoznamov čas od času zverejňovali.

jennifer Aniston  a jej diamantové šperky počas... Foto: SITA/AP
Jennifer Aniston jennifer Aniston a jej diamantové šperky počas večera SAG Awards.

Zakladajúca databáza sa volala „Tieto oči“ a sústredila sa na herečky s krásnymi očami. Hank Driskill začal zhromažďovať záznamy atraktívnych herečiek a filmov, v ktorých sa objavili a jeho záznamy sa rýchlo rozrastali.

Herečka Penelope Cruz. Foto: SITA/AP, Richard Shotwell
Penelope Cruz Herečka Penelope Cruz.

Druhý projekt s názvom „Zoznam hodnotenia filmov“ rozbehol Chuck Musciano. Požiadal užívateľa, aby hodnotili filmy v škále od jednej do desať a zaznamenával ich hlasy. Čoskoro začal uverejňovať zoznamy týchto hlasovaní, ktoré tiež rýchlo rástli.

Angela Lansbury na zábere z roku 1940. Foto: Profimedia
Angela Lansbury Angela Lansbury na zábere z roku 1940.

V roku 1990 spojil Col Needham obidva zoznamy v jeden celok. A pridal zoznam hercov, zoznam režisérov, potom pribudli ďalšie zoznamy, napríklad zosnulých hercov a herečiek. Na konci roku 1990 už zoznamy zahŕňali takmer 10 000 filmov a televíznych seriálov a 17. októbra 1990 ich Needham vybavil nástrojmi na vyhľadávanie jednotlivých dát. V tej chvíli sa zrodila databáza IMDb. Vtedy sa volala „rec.arts.movies movie database“ a na vtedajšom internete to bol vôbec prvý webový projekt venovaný filmom.

V roku 1998 ju kúpil Amazon a dnes je z IMDb najväčšia filmová databáza na webe. K tohtoročnému januáru obsahovala údaje o 6,5 milióna filmov a 10,4 milióna záznamov o osobách okolo filmu. Má asi 83 miliónov registrovaných užívateľov. Obrí objem informácií IMDb sa venuje filmom, seriálom, televíznym reláciám, hercom, producentom, pracovníkom okolo filmu ale napríklad aj videohrám.

debata chyba
Viac na túto tému: #Internet Movie Database

+ Nebuďte lenivý a cvičte aj doma, prospeje to vášmu telu i mysli.
Dnes vás čaká veľa práce, preto nebuďte lenivý...

+ Nezabúdajte na ovocie a zeleninu, vaše telo ich teraz potrebuje.
Nebuďte doma lenivý, pracujte tak, ako by ste...