Magnézium v jedle znižuje riziko infarktu

Strava bohatá na magnézium znižuje riziko výskytu infarktu myokardu a mozgovej mŕtvice. Vyplýva to z výsledkov práce amerických výskumníkov z Northwestern University v Chicagu.

30.03.2006 09:51
debata

Podľa nich na magnézium bohatá strava zabraňuje výskytu tzv. metabolického syndrómu, označovaného aj za smrteľné kvarteto symptómov ako obezita, vysoký tlak, mimoriadne vysoká hladina cholesterolu a diabetes typu 2. Práve paralelný výskyt týchto príznakov výrazným spôsobom zvyšuje riziko srdcového infarktu alebo mozgovej príhody.

Najviac magnézia obsahujú orechy, špenát, banány, avokádo, ako aj pšeničná múčka. Vedci skúmali počas 15 rokov zdravotný stav 4600 Američanov vo veku 20–30 rokov. Pozornosť upriamili pri tom práve na možné súvislosti medzi „jedálnym lístkom“ a vznikom metabolického syndrómu.

Z výsledkov vyplýva, že spomínané symptómy sa o takmer tretinu (31 percent) zriedkavejšie vyskytli u tých, ktorí konzumovali stravu bohatú na magnézium.

Uznávaný americký Inštitút lekárstva (U.S Institute of Medicine) odporúča mužom vo veku 19–30 rokov denne konzumovať asi 400 miligramov, ženám asi 310 miligramov magnézia.

debata chyba

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...