Astma hrozí najmä v blízkosti rušných ciest

Deti, ktoré žijú blízko rušných ciest, sú oveľa náchylnejšie na astmu ako tie, čo žijú od cesty aspoň zopár desiatok metrov. Podľa výsledkov vedeckej štúdie riziko vzniku astmatických ochorení u detí vystavených prachu a splodinám z cestnej premávky je až jedenapolkrát vyššie.

03.05.2006 08:01
debata

Vedci z Univerzity v Južnej Kalifornii výsledky výskumu zverejnili v časopise Environmental Health Perspectives. Podľa nich výskum podporil dôkazy, že hustá premávka v blízkosti obytných štvrtí a škôl zvyšuje počet ochorení na astmu. ,,Je to významný problém starostlivosti o zdravie verejnosti, pretože mnoho detí trávi dni pri prašných a výfukovými plynmi zamorených cestách," uviedol profesor preventívnej medicíny Rob McConnel z Keck School of Medicine.

Na výskume sa zúčastnilo päťtisíc detí vo veku päť až sedem rokov. Všetky žili v rôznej vzdialenosti od štvor- alebo viacprúdovej cesty, diaľnice či prístupovej cesty na diaľnicu. ,,Výsledky výskumu naznačujú, že život v obytných štvrtiach blízko dôležitých cestných ťahov u detí výrazne zvyšuje riziko ochorenia na astmu," vyhlásil David Schwartz, riaditeľ Národného inštitútu pre výskum vplyvu životného prostredia na zdravie (NIEHS), ktorý štúdiu financoval. ,,Na ochorenie na astmu boli najnáchylnejšie deti, ktoré nemali rodičov astmatikov a boli dlhodobo vystavené vzduchu znečistenému cestnou premávkou," dodal Schwartz.

Medzi deťmi, ktoré žili pri rušných cestách od dvoch rokov, bolo viac astmatikov ako u tých, čo sa prisťahovali neskôr. Riziko ochorenia na astmu sa zároveň znižovalo s rastúcou vzdialenosťou bývania od cesty. ,,Vplyv rušnej cestnej premávky sme mohli vylúčiť u detí, ktoré žili aspoň 150 metrov od diaľnice," povedal McConnell.

Podľa neho nová štúdia je veľkým prínosom pre verejné zdravie, pretože väčšina výskumu sa zaoberá znečistením celého regiónu a nie menších území. „Podnikli sme už aj právne kroky a navrhli zákony, podľa ktorých bude možné postaviť školy až od vzdialenosti tristo metrov od diaľnic a iných rušných ciest. Do zákona zvažujeme pridať detské ihriská, parky a možno aj obytné štvrte,“ uviedol McConnel.
Vedci chcú vo výskume pokračovať a sústrediť sa aj na meranie znečistenia v okolí príbytkov alebo určenie genetických predpokladov na ochorenie na astmu.

debata chyba

+ Nebuďte lenivý a cvičte aj doma, prospeje to vášmu telu i mysli.
Dnes vás čaká veľa práce, preto nebuďte lenivý...

+ Zdravá strava a dostatok vody posilnia vaše telo i ducha.
Nové príležitosti v práci privedú k finančnému rastu....