Kráľovná Alžbeta II. prvýkrát s rúškom: Harryho veniec pre padlých vojakov odmietli!

Britská kráľovná Alžbeta II. sa tento týždeň prvýkrát od vypuknutia pandémie objavila na verejnosti s ochranným rúškom.

08.11.2020 14:50
Britain Queen Foto: ,
Britská kráľovná Alžbeta II. sa počas slávnostnej spomienky Hrob neznámeho vojaka objavila na verejnosti prvýkrát s ochranným rúškom.
debata (1)

Deväťdesiatšty­riročná panovníčka sa v posledných mesiacoch niekoľkokrát objavila na verejnosti, nikdy však nemala zakrytú tvár, upozornila agentúra AP.

Rúško si kráľovná vzala pri krátkej súkromnej bohoslužbe vo Westminsterskom opátstve pri príležitosti stého výročia pohrebu neznámeho vojaka z prvej svetovej vojny. Kráľovná má podľa zverejnených fotiek na tvári čierne rúško s bielym lemom. Akcia sa uskutočnila už v stredu, fotky z obradu však boli zverejnené až teraz.

Britská kráľovná Alžbeta II. sa počas...
Britská kráľovná Alžbeta II. na balkóne počas...
+4Princ Charles kladie veniec počas spomienkovej...

V nedeľu sa potom konalo kladenie vencov a tiež krátky spomienkový ceremoniál, kde sa časť kráľovskej rodiny objavila na balkóne Foreign Office a princovia Charles a William a tiež princezná Anne pri kladení vencov pri pamätníku Cenotaph. Nechýbala ani vojvodkyňa Kate, ktorá pútala pozornosť v čiernej kreácii s prvkami vojenskej uniformy.

Denník The Times priniesol informáciu, že veniec na počesť padlých vojakov chcel poslať aj princ Harry, no Buckinghamský palác jeho žiadosti umiestniť veniec k pomníku nevyhovel. Dôvodom má byť, že sa v marci tohto roka zriekol kráľovských povinností.

Na ceremoniáli sa zúčastnilo aj niekoľko vojnových veteránov, no tiež britský premiér Boris Johnson. Zvyčajná prítomnosť Londýnčanov však tentoraz chýbala. Vladá aj kráľovská rodina poprosila občanov, aby si tradičný sviatok uctili doma.

Zakrytie tváre je v určitých vnútorných priestoroch, ako vo verejnej doprave, obchodoch a pri bohoslužbách, vo Veľkej Británii povinné. Vláda tiež odporúča rúška v ďalších vnútorných priestoroch, kde je ťažké dodržať odporúčanú vzdialenosť.

zväčšiť Vojvodkyňa Kate z Cambridge na balkóne... Foto: SITA/AP, Peter Nicholls
Virus Outbreak Britain Remembrance Vojvodkyňa Kate z Cambridge na balkóne Ministerstva zahraničných vecí počas sviatočného Remembrance Sunday.

Ďalších členov kráľovskej rodiny je bežne vidieť na verejnosti s rúškom. Kráľovná bola minulý mesiac kritizovaná za to, že nemala ochranu tváre pri návšteve laboratória DLTL v meste Port Down. Vtedy však bolo vysvetlené, že pred samotnou akciou všetci zúčastnení podstúpili testovanie.

Hrob Neznámeho vojaka predstavuje všetkých, ktorí zomreli v prvej svetovej vojne a miesto ich úmrtia alebo uloženie ich pozostatkov nie je známe. V súlade s tradíciou, ktorú zaviedla matka súčasnej kráľovnej v roku 1923, necháva kráľovná pri hrobe kyticu podobajúcu sa jej svadobnej, uviedol server BBC.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #vojvodkyňa Kate #spomienka #kráľovná Alžbeta II. #ochranné rúško

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...